Aspiratat e BE-së për Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë duhet të presin. Drejtuesit e BE mesnatën e kaluar në një debat të tensionuar biseduan për dy vendet, por në fund nuk ishin në gjendje të arrinin marrëveshje edhe për një deklaratë të paqartë duke ofruar inkurajim dhe duke shtyrë një vendim zyrtar, shkruan Politico Europe Edition.

Presidenti francez Emmanuel Macron kundërshtoi me forcë duke ecur përpara në bisedimet e anëtarësimit dhe përfundimisht mbizotëroi ndaj liderëve të tjerë, përfshirë Presidentin e Këshillit Evropian Donald Tusk dhe Kancelaren gjermane Angela Merkel, të cilët ishin në favor.

Kryeministri hollandez Mark Rutte mbështeti një kompromis të mundshëm që do të lejonte që bisedimet të fillonin me Maqedoninë e Veriut ndërsa detyronin Shqipërinë të priste, por në fund udhëheqësit gjithashtu nuk mund të bien dakord për ndarjen e ofertave nga të dy vendet.

Udhëheqësit e BE kishin varur perspektivën e anëtarësimit si një nxitje për Maqedoninë e Veriut për të zgjidhur një mosmarrëveshje të gjatë me Greqinë, të cilën e bëri vitin e kaluar – pjesërisht duke ndryshuar emrin e vendit. Por në fund ato shpresa u prishën – të paktën tani për tani – duke lënë zyrtarët në Shkup, kryeqytet, të zemëruar dhe të zhgënjyer thellësisht.

Pasi ministrat e BE u përpoqën dhe nuk arritën një marrëveshje mbi çështjen e zgjerimit në një takim të Ministrave të Jashtëm në fillim të kësaj jave, Tusk e vendosi çështjen në rendin e ditës për samitin e liderëve, duke shpresuar se do të bënte presion ndaj Macron.

Franca ka cituar arsyet procedurale për bllokimin e të dy vendeve, duke argumentuar se i gjithë sistemi i pranimit në BE ka nevojë për një rregullim. Por Parisi gjithashtu e ka të qartë pikëpamjen e tij se Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria nuk janë të gatshme të fillojnë procesin e anëtarësimit në BE.

Diskutimi mbi zgjerimin e BE erdhi në fund të ditës së parë të një samiti të liderëve të Këshillit Evropian, në të cilin BE arriti një marrëveshje për tërheqjen e Britanisë nga blloku. /A.Pali/ Top Channel/