Zgjedhjet e përkohshme parlamentare që u mbajtën të dielën e kaluar në Kosovë kanë lënë jashtë dy prej partive që ishin pjesë e qeverisjes së kaluar, koalicionin Nisma-AKR.

Sipas rezultateve preliminare të publikuara nga KQZ-ja ky koalicion nuk arriti ta kalonte pragun zgjedhor, duke marrë vetëm 4.96 për qind të votave.

Por një rezultat të tillë duket se nuk po e pranon partia e Fatmir Limajt, Nisma Socialdemokrate, për këtë ata kanë kërkuar edhe rinumërimin e të gjitha kutive të votimit, pasi KQZ-ja ktheu në rinumërim 314 kuti.

Javën e kaluar vet kreu i Nismës, Fatmir Limaj, i ka dërguar një letër Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, ku kishte kërkuar rinumërim të votave në nivel vendi.

Në këtë letër ndër të tjera shkruan se janë evidentuar parregullsi dhe shkelje flagrante në përdorimin e formularëve të bartjes se rezultateve zgjedhore në të gjitha komunat e Kosovës.

“Për shkak të efektit negativ dhe në shkeljen e nenit 101 dhe 102 të Ligjit për Zgjedhjet e Përgjithshme konsiderojmë se vendimi për rinumërim të pjesshëm i KQZ-së është i pamjaftueshëm për të përmirësuar shtrembërimin e rezultatit pa saktësinë dhe dëmin që iu është shkaktuar subjekteve politike garuese duke dëmtuar kështu direkt vullnetin e shprehur të votuesit në të gjitha komunat”, thuhet ndër të tjera në letrën e Limajt të cilën e kishte siguruar “Kosovapress”.

Më tutje në letrën e Limajt, thuhet se meqë tashmë KQZ me vendimin e marrë ka vërtetuar gabimin në formularët e bartjes së rezultateve KQZ nuk mund të lejojë që një gabim i tillë të lejohet të vlejë edhe për kutitë tjera të votimit.

“Duke iu referuar këtij vendimi më lart të KQZ-së i cili vërteton qartë gabimet në formularin e shpërndarë, vendimi i KQZ-së për të rinumëruar pak më shumë se 300 kutive krijon paligjshmëri dhe shkelje ligjore për lejimin e pjesës tjetër të numërimit. Prandaj, ne konsiderojmë se KQZ ja tashmë ka pranuar gabimet në formularë të bartjes së rezultateve dhe si pasojë direkte juridike të gjitha rezultatet në të gjitha vendvotimet duhet të rinumërohen, për të përmbushur kërkesat e ligjit respektivisht nenit 101 dhe 102 të Ligjit për Zgjedhjet, transparenca dhe saktësia e numërimit të votimit”, thuhej ndër të tjera në letër.

Mirëpo, duket se ndëshkimin më të madh, Fatmir Limaj e mori në vendlindjen e tij, ku nuk arriti që të fitonte shumicën e votave, ashtu siç kishte ndodhur në të kaluarën. Nisma e Limajt në Malishevë mori vetëm 7 mijë e 383 vota apo 34.94 për qind.

Një tjetër befasi ndodhi edhe më koalicionin AAK-PSD, ky koalicion përveç se nuk mori shumë vota, ashtu siç synonin, ata nuk arritën as tu afroheshin tri partive më të mëdha në vend.