Një luftë e mundshme midis Rusisë dhe SHBA do të vriste 34 milion në orë.

Ky është përfundimi i një studimi, teksa studiuesit janë bazuar në simulimin në të dhëna realiste në planet aktuale të luftës bërthamore.

Lufta do të fillonte me sulme taktike, por do të përfundonte me sulme ndaj qyteteve kryesore.

Ajo parashikon që rreth 90 milion njerëz do të vriteshin ose plagoseshin brenda pak orëve.

Ekipi i studiuesve shpreson që modeli do të nxjerrë në pah pasojat e luftës bërthamore

Studiuesit e kanë zhvilluar një simulim të tmerrshëm, që të tregojë se si do të mbyllej një luftë e mundshme bërthamore e përshkallëzuar midis Shteteve të Bashkuara / NATO-s dhe Rusisë.

Modeli – bazuar në të dhëna realiste mbi pozicionet e forcave bërthamore, objektivat dhe vlerësimet e kauzalitetit – parashikon që 34.1 milion njerëz do të vdisnin brenda një ore.

Konflikti katastrofik do të linte 55.9 milion të tjerë të plagosur – shifra të cilat nuk përfshijnë vdekjet e mëvonshme nga pasoja bërthamore apo edhe efekte të tjera.

Ekipi i studiuesve shpreson se simulimi do të nxjerrë në pah pasojat apokaliptike dhe koston për njerëzimin, nga lufta e mundshme bërthamore midis dy blloqeve.

Ndikimi i një bërthamori do të varet nga faktorë si moti, modeli i armëve dhe natyra e zonës së shpërthimit.

Rreth 35 për qind e energjisë së bombës do të lëshohej si nxehtësi.

Verbimi mund të shkaktohet deri në 20 kilometra larg ditën dhe 50 natën.

Njerëzit brenda rrezes prej 5 kilometrash do të merrnin djegie të shkallës së tretë.

Shpërthimi i presionit të ajrit të gjeneruar do të shkatërronte ndërtesat afër.

Erërat deri në 158 km orë do të prekin njerëzit deri në 5 km larg, duke bërë që objektet të fluturojnë përreth tyre.

Videoja me katër minuta është krijuar nga eksperti i inxhinierisë dhe çështjeve ndërkombëtare Alex Glaser nga Universiteti Princeton dhe kolegët e tij.

Simulimi, i quajtur “Plani A”, u hartua bazuar në vlerësime të ndryshme të pavarura të pozicioneve ushtarake të SHBA dhe Rusisë, planet e luftës bërthamore dhe objektivat përkatëse të armëve.

Ai përfshinte të dhëna të gjera për numrin e armëve bërthamore të vendosura aktualisht, rendimentet e bombave dhe rendin në të cilin një luftë e mundshme ka gjasa të përparonte me më shumë mundësi.

“Vlerësohet se do të ketë më shumë se 90 milion njerëz të vdekur dhe të plagosur brenda orëve të para të konfliktit,” shkruajnë studiuesit.

Në skenar, Rusia qëllon një paralajmërim bërthamor nga një bazë afër Kaliningrad, në Detin e Zi, me qëllim ndalimin e një përparimi SHBA-NATO.

Si përgjigje, NATO godet Rusinë me një sulm të vetëm ajror bërthamor taktik, nga i cili konflikti përshkallëzohet në një luftë taktike bërthamore në të gjithë Evropën.

Në këtë pikë, simulimi parashikon që Rusia do të dorëzonte rreth 300 kapele bërthamore – të transportuara ose me avionë, ose raketa, me rreze të shkurtër – kundër bazave të NATO-s dhe trupave përparuese.

Aleanca ushtarake ndërkombëtare pastaj do të përgjigjet me rreth 180 objekte të transportuara nga aeroplanët.

Në këtë fazë, viktimat pritet të arrijnë në rreth 2.6 milion njerëz brenda një periudhe tre-orëshe, kurse Evropa ka mbetur e shkatërruar.

Në fazën e fundit të konfliktit, të dy palët synojnë të godasin 30 qytetet më të populluara dhe qendrat ekonomike të njëra-tjetrës – vendosjen e 5-10 armëve bërthamave për secilën.

Një veprim i tillë, përfundojnë studiuesit, do të ketë si pësojë 85.3 milion viktima brenda pak orësh, pra pa kaluar asnjë ditë,ose gati dyfishi i viktimave gjatë Luftës së II Botërore.