Mitralozi “Maxim” është modeli i parë funksional i armës automatike lëvizëse, që mund të nxjerrë 600 të shtëna në minutë, qitje ekuivalente e 30 pushkëve

Ai u përdor në fillim në pushtimet angleze dhe është shumë i famshëm për përdorimin e tij në betejën e Shangait në 1894, në të cilën 700 ushtarë anglezë të armatosur vetëm me 4 mitraloza Maxim, arritën që të vrisnin më shumë se 3 mijë ushtarë të fisit Ndebele.

Armët janë mjetet mbrojtëse shumë të rëndësishme për secilën ushtri. Me to luftohet e mbrohet shteti, por jo rrallëherë në histori janë keqpërdorur, ashtu siç keqpërdoren edhe sot.