Depozitat e kolesterolit që vërehen rreth syve nuk janë gjë tjetër veçse gunga të yndyrës që zhvillohen nën lëkurë: një gjendje e njohur edhe si xantelasma.

Shkaku kryesor i xantelasma-s është prania e tepruar e kolesterolit “të keq” në trup, por ka më shumë të ngjarë ta keni këtë gjendje edhe nëse vuani nga diabeti dhe sëmundja e mëlçisë. Xantelasma nuk shkakton dhimbje ose kruajtje, por mund të pengojë shikimin nëse gunga rriten shumë. Për më tepër, mund të jetë një shenjë paralajmëruese e një sëmundjeje të arterieve koronare në të ardhmen. Më poshtë rendisim disa mjete juridike për të parandaluar dhe trajtuar depozitat e kolesterolit rreth syve.

Hudhër. Enzimat e pranishme në hudhër ndihmojnë për të hequr qafe depozitat më të vogla. Sipas një studimi të vitit 2001, ekstrakti i hudhrës mund të ul kolesterolin duke penguar sintezën e mëlçisë përmes komponimeve të squfurit. Aplikoni pak hudhër të bluar direkt në depozitat e kolesterolit, dhe lëreni të veprojë për 15 minuta para se të shpëlani me ujë të ngrohtë.

Vaj kastori. Acidi rinolik i këtij vaji ndihmon në uljen e depozitave të yndyrës. Zhytni një top pambuku të pastër në vaj kastor, pastaj vendoseni atë mbi sytë tuaj të mbyllur dhe lidheni atë me një fashë. Lëreni të funksionojë gjatë gjithë natës, pastaj lajeni. Aplikojeni çdo natë për rreth një javë.

Uthull molle. Ndihmon në uljen e kolesterolit të keq, duke mbështetur funksionet e mëlçisë dhe detoksifikimin e trupit. Për më tepër, acidi acetik ndihmon për të hequr qafe depozitat nën sy. Zhytni një top pambuku në uthullën e mollës dhe aplikojeni direkt në depozitat e yndyrës, duke e lënë të veprojë për disa minuta. Kini kujdes që mos ta lini uthullën e mollës të bie në kontakt me sytë tuaj.