Mësoni të keni respekt jo vetëm për të tjerët, por edhe për veten tuaj, për nevojat tuaja dhe për atë që jeni

Mësoni të thoni JO pa u ndjerë fajtor dhe mësoni të thoni PO pa frikë. Mësoni respektin për veten, dashurinë për veten. Një e vërtetë që çdo person duhet të jetë në gjendje ta rizbulojë. Në fakt, është gjithnjë e më e vështirë të jesh në gjendje të mbash një pozicion me ekuilibër, mençuri, padyshim duke respektuar bashkëbiseduesin, por duke kërkuar të njëjtën gjë.

Mësoni të thoni JO dhe PO për të vlerësuar jetën tuaj

Mësoni të thoni PO për veten tuaj, sepse kjo do të thotë të kujdeseni për vlerën tuaj, marrëdhëniet tuaja. Me partnerin, fëmijët, miqtë. Dhe mësoni të thoni JO pa faj, për hir të personit që doni. Kjo është një arritje e shkëlqyeshme.

Kur PO për dikë është JO për veten

Frika për të qenë vetëm, frika për të humbur dikë, është baza e këtij qëndrimi që nuk krijon një marrëdhënie të fortë, por vetëm varësi. Kur përfundoni të vendosni vetëm një maskë, për të luajtur rolin e atij që është gjithmonë gati të japë, në të vërtetë po bëni një gabim të madh.

Të mësosh të thuash po për bindjet e dikujt nuk do të thotë të heqësh dorë nga të dëgjuarit e të tjerëve. Nuk është një mbyllje, përkundrazi. Është guxim, është një ndjenjë e përgjegjësisë, sepse një marrëdhënie ndërtohet përmes dhënies dhe pasurisë, një formulë që duhet të sjellë mirëqenie dhe përfitime për të gjithë.

Përndryshe, nëse dikush nuk mëson të thotë po pa frikë dhe të thotë jo pa ndjenjën e fajit, zhvillon një dialog dhe një marrëdhënie të njëanshme. Dhe, në planin afatgjatë, gjithçka që bëni është pakënaqësia, zhgënjimi, dëmtimi i vetë marrëdhënies që menduat se po e nderonit. Filloni të thoni po, pa frikë, për idetë dhe besimet tuaja. Mësoni sepse është mënyra më e mirë për të kuptuar thellë marrëdhënien që po përjetoni.

T’i thuash JO dikujt nuk është egoizëm

Mësoni të thoni JO, sepse nuk është egoizëm dhe nuk duhet të ndjeheni fajtorë për këtë. Pas kësaj zgjedhjeje ka heqje dorë nga të bërit diçka ose një veprim mbylljeje ndaj tjetrit. Të mësosh të thuash jo pa faj do të thotë të dish se kjo nuk është për një avantazh personal, por për të mirën e tjetrit.

Është një zgjedhje që kërkon guxim dhe ndjenjën e përgjegjësisë që tradhtohet ndryshe nga lehtësia e të thënit PO gjithmonë dhe në çdo rast. Pas një JO-je, është e nevojshme të dini se si të shihet një dëshirë për origjinalitet, dinjitet, nevojë që marrëdhënia të ndahet dhe të jetojë së bashku. Nëse këto shtylla mungojnë, veçanërisht në një marrëdhënie në çift, mbase do të jetë e mundur të jepni kohë shtesë për një marrëdhënie, por nuk po ndërtohet një marrëdhënie autentike. Për këtë mësoni të thoni jo pa u ndier fajtor dhe mësoni të thoni po pa frikë. Për të mirën tuaj dhe për të mirën e të tjerëve.