Rreth 80 km në veri të Lagos shtrihet Igbo-Ora, një qytet rural i përgjumur me rreth 92,000 qytetarë. Igbo-Ora është populluar nga anëtarët e fisit Jorub, i cili përbën rreth 21% të popullsisë së Nigerisë.

Ndërsa debatohen statistikat e sakta, antropologët janë të bashkuar në një pikë: Igbo-Ora ka një numër të lartë binjakësh.

Vitin e kaluar, kur qeveria sponsorizoi një festival duke i ftuar ata, morën pjesë më shumë se 2000 binjakë. Prandaj, Igbo-Ora është quajtur “kryeqyteti botëror i binjakëve”.

Por numri i madh i binjakëve korrespondon me një fenomen tjetër kulturor: binjakët nderohen në kulturën Jorube si dhurata nga Zoti, entitete të dyfishta të mbrojtura nga shpirtrat dhe posedojnë fuqi magjike.

Kjo perspektivë unike kulturore frymëzoi serialin më të fundit nga fotografi 24-vjeçar Jroat, Stephen Tayo, paraardhësit e të cilit ishin nga Igbo-Ora.

Seriali titullohet “Ibeji” sipas termit të përdorur për t’iu referuar binjakëve në kulturën Joruba.

Tayo, i cili u rrit në Ikere-Ekiti, Nigeri, dhe tani jeton në Lagos, nuk është vetë binjak, por ai donte të tregonte “një histori që identifikon fisin tim”.

“Ishte vërtet e rëndësishme për mua të përcaktoja se si binjakët shihen në kulturën tonë,” tha Tayo në një intervistë telefonike. “Fiset e tjera i shohin binjakët si një neveri nga epoka parakoloniale e tutje, por Jorubi i sheh ata si një bekim.”

Image

Image