Lideri i Ligës së Veriut, Matteo Salvini deklaroi dje se presidenti Italian duhet të zgjidhet drejtpërdrejt nga populli. Presidenti, i cili vepron si mbrojtës i Kushtetutës dhe si gjyqtar i sistemit politik, aktualisht është zgjedhur nga parlamenti.

“Unë mendoj se, nëse nuk do të ndodhë në vitin 2022, atëherë në 2029 kreu i shtetit mund të zgjidhet direkt nga qytetarët”.

Përpjekja e ish ministrit të Brendshëm Salvini, muajin e kaluar, për të shkaktuar zgjedhje të parakohshme dështoi pasi ish aleatët e tij të qeverisë në Lëvizjen Pesë Yjet ranë dakord për një pakt me Partinë Demokratike për të formuar një qeveri të dytë nën mbikqyrjen e Giuseppe Conte.

Salvini, partia e të cilit është aktualisht shumë përpara në sondazhet, deklaroi se ai ishte i sigurt se do të kishte votat e nevojshme në parlament në të ardhmen për të kryer këtë reformë kushtetuese.

“Unë nuk mendoj se qeveria aktuale Pesë Yjet-Partia Demokratike do të zgjasë deri në vitin 2022, kur do të zgjidhet pasardhësi i presidentit Sergio Mattarella,” deklaroi Salvini.