Është një fakt i mirënjohur që gërhitja e vazhdueshme është e bezdisshme dhe irrituese, jo vetëm për personin që përballet me këtë problem, por edhe për njerëzit në mjedis.

Edhe pse ekziston një teori që gërhitja shoqërohet me gjumë të dobët, hulumtimet e reja kanë treguar që kjo nuk është e vërtetë.

Shkencëtarët kanë studiuar gërhitjen dhe kanë matur mikrofonin sesa me zë të lartë dikush gërhit.

Ata erdhën në përfundimin se gërhitja nuk lidhej me gjumin ose lodhjen gjatë ditës së ardhshme.

Pjesëmarrësit kishin një mikrofon të vogël që regjistroi sa shpesh gërhisnin, dhe ditën tjetër të vlerësonin se sa kishin fjetur mirë.

Rezultatet treguan se ata që gërhitën më shumë nuk ishin më të lodhur se pjesëmarrësit e tjerë.

Përveç kësaj, gërhitja nuk ndikoi në kohën e gjumit ose sa herë u zgjuan gjatë natës, dhe po ashtu nuk u gjet asnjë lidhje midis intensitetit të gërhitjes dhe kohës së kaluar në gjumë.