Koha e fluturimit nga Londra në Sidnej mund të jetë 80% më të shkurtër deri në vitet 2030, nëse një motor rakete hipersonike që po zhvillohet në Britaninë e Madhe do të vihet në funksion.

Agjencia e Hapësirës në Mbretërinë e Bashkuar njoftoi të martën në Konferencën Hapësinore në Mbretërinë e Bashkuar se do të punojnë më ngushtësisht me Agjencinë Australiane të Hapësirës në një marrëveshje të quajtur “Ura e parë Hapësinore” në botë.

Motori i raketave Synergetic Air-Breathing Engine (SABER), nga Oxfordshire-based Reaction Engines, duket se është çelësi në kurorën e kësaj ndërmarrje të re.

“Kur kemi sjellë në jetë motorin e raketave SABER, kemi menduar se kjo mund të na mundësojë të arrijmë në Australi me shumë mundësi në vetëm 4 orë,” tha Graham Turnock, kreu i Agjencisë Hapësinore në Mbretërinë e Bashkuar.

“Kjo është teknologji që përfundimisht mund ta realizojë këtë. Ne po flasim për vitet 2030 për shërbimin operacional, dhe puna tashmë është shumë e përparuar.”

Në prill të vitit 2019, Reaction Engines njoftoi teste të suksesshme të një mjeti me shpejtësi 3 herë shpejtësinë e dritës.

Kjo është më shumë se 50% më e shpejtë se shpejtësia e fluturimit të Concorde e cila dikur bënte udhëtimin midis Nju Jorkut dhe Parisit në rreth 3.5 orë dhe përputhet me rekordin e shpejtësisë së avionëve më të shpejtë bërë ndonjëherë, Lockheed SR-71 Blackbird.