Arkeologët kanë gjetur një palë çizme lëkure burrash 600-vjeçare në Malësitë Skoceze.

Këpucët e ‘ruajtura mirë’ ishin të kompletuara me një shtrëngim bakri dikur për t’i fiksuar ato.

Ato u gjetën nën Kishën e Famullisë së Vjetër Tarbat në qytetin bregdetar të Portmahomack.

Mendimi se i përkiste një figure të rëndësishme të komunitetit, potencialisht një klerik të Shekullit XV, çizmet u gjetën në mbetjet e një arkivoli së bashku me disa pantallona.

Ekspertët thanë se çizmet ishin të parat në llojin e tyre që janë zbuluar ndonjëherë në Skoci.

“Burri ishte futur në një arkivol i veshur me këto rroba, por arkivoli në një moment u rrëzua dhe gjithçka u qartësua,” tha Cecily Spall, drejtori i Shërbimeve Arkeologjike, i cili gjeti çizmet.

Zonja Spall tha që këto çizme ishin shembulli i vetëm i njohur i tyre që kishin mbijetuar dhe u gjetën nga Skocia Mesjetare.

Njeriu që i veshi ato u varros në një palë çorape leshi – veshje mesjetare – të cilat gjithashtu janë ruajtur dhe madje përmbajnë qime floku nga këmbët e tij.