Ardhja në jetë e një fëmije është gjithmonë një ngjarje e lumtur, por sjell me vete një seri ndryshimesh të shkëlqyera, veçanërisht për të parëlindurit që me ardhjen e të porsalindurit, do të ndiejnë se duhet të ndajnë vëmendjen, e cila deri tani kish qenë ekskluzivisht për ta.

Komunikimi me të parëlindurin se nuk do të jetë më fëmija i vetëm në familje dhe se së shpejti ai do të ketë një vëlla ose motër të vogël për të luajtur me të, në disa raste mund të krijojë entuziazëm, por shpesh shkakton edhe mekanizma xhelozie që mund të fillojnë qysh nga shtatzënia dhe të vazhdojnë për vitet e para të jetës së të porsaardhurit.

Në fakt, ardhja e një anëtari të ri në familje mund të shkaktojë gjendje ankthi tek fëmija më i madh: “Vëmendjet e mamit dhe babit nuk do të jenë më vetëm për mua!”

Atëherë, si ta menaxhojmë këtë moment delikat? Le të shohim së bashku disa këshilla që nënat kanë mbledhur ndër vite.

Mosha dhe gjinia e të parëlindurit

Nëse i parëlinduri është të paktën 5 vjet, ardhja e një vëllai/motre të vogël me siguri do të jetë më e lehtë, në fakt pavarësia e arritur nga i parëlinduri do të jetë e tillë që të mos shkaktojë probleme të veçanta të xhelozisë dhe gjithashtu mund ta lini fëmijën të marrë pjesë aktive në rritjen e fëmijës së vogël. Për më tepër, me këtë diferencë moshe, edhe lojërat dhe interesat do të jenë aq të ndryshme saqë pothuajse kurrë nuk hyjnë në konflikt.

Në rastin e fëmijëve që kanë gjini të ndryshme, bashkëjetesa gjithashtu do të jetë pak më e thjeshtë në këtë rast, në fakt interesat dhe lojërat do të jenë pothuajse krejtësisht të ndryshme dhe rrallë do të ndodhin përplasjet në lidhje me atë që zotëron një lodër të caktuar. Por nëse diferenca në moshë është e vogël, atëherë xhelozia do të jetë në 360 gradë, jo vetëm e lidhur me përkëdheljen dhe vëmendjen e prindërve, por edhe për lojëra dhe hapësira për t’u ndarë.

Fazat e ndryshme të xhelozisë (shtatzënia, ditët e lindjes dhe pas lindjes)

Duke filluar nga fillimi i shtatzënisë e deri në vitet e para të bashkëjetesës, në çdo moment do të ketë nevojë për të shoqëruar të parëlindurin përmes këtij ndryshimi në mënyrën më natyrale të mundshme por gjithnjë duke e bërë atë të ndjehet unik dhe i dashur. Le të shohim duke u bazuar në momentet e ndryshme të ardhjes në jetë të fëmijës së dytë, cilat mund të jenë qëndrimet më të zakonshme dhe cilat zgjidhje të miratohen.

Gjatë shtatzënisë

Përgatitja e fëmijës së parë për ardhjen e një vëllai ose motre të vogël është shumë e rëndësishme, në fakt ndryshimi duhet të perceptohet gradualisht dhe ndoshta së bashku.

Këtu janë këshillat tona për të menaxhuar më mirë momentet që i paraprijnë lindjes:

Nëse fëmija është më pak se 2/3 vjeç, prisni para se t’i tregoni. Për një fëmijë, në të vërtetë, 9 muaj është i barabartë me një amshim dhe një pritje kaq e gjatë do të jetë e paqartë për të. Më mirë të presësh derisa barku të jetë më i dukshëm dhe t’i thuash fëmijës që vëllai / motra e tij e vogël po rritet atje.

Një gjë tjetër themelore është të mbash ritualet e tua të përditshme: fëmijët kanë nevojë për siguri në kohën e një ndryshimi kaq të madh. Vazhdoni t’i kushtoni të njëjtën vëmendje dhe të luani me të si gjithmonë.

Përfshijeni fëmijën tuaj në përgatitjet për lindje, gjithmonë sipas moshës së tij. Edhe një këshillë e thjeshtë për ngjyrën e dhomës dhe rrobat për të blerë do të jetë e mjaftueshme për ta bërë atë të ndihet i rëndësishëm.

Shpjegojini atij se edhe ai ishte tek barku i nënës së tij, në mënyrë që të fillojë të mësojë të ndajë diçka me të porsaardhurin dhe duke e bërë atë të kuptojë se nuk ka dallim midis tij dhe fëmijës së palindur.

Ditët e lindjes

Sigurohuni që kur të jeni në spital, fëmija qëndron në shtëpi i rrethuar nga njerëz që ai i njeh mirë dhe që i japin atij gjithë vëmendjen që i nevojitet në ato ditë.

Sapo fëmija të lindë, lëreni fëmijën tuaj t’ju vizitojë në spital. Është shumë e rëndësishme që ai të shohë vendin ku lindi vëllai/ motra e tij e vogël dhe të përfshihet menjëherë në ndryshimin që po vjen.

Në këtë mënyrë, risia për të do të perceptohet më shumë me kuriozitet sesa me frikë. Ju gjithashtu mund t’i tregoni atij për lindjen e tij dhe t’i shpjegoni se ai kishte qenë atje disa vjet më parë dhe kishte lindur në të njëjtën mënyrë.

Mbërritja në shtëpi pas lindjes

Kur të ktheheni në shtëpi me të porsalindurin, sigurisht që do të vini re një ndryshim në qëndrimin e të parëlindurit, por mos u shqetësoni, është normale!

Për ta qetësuar atë, përpiquni ta mbani të azhurnuar me organizimin e ri në familje dhe ta bëni të kuptojë që i vogli do të ketë nevojë për disa vëmendje specifike, të cilat janë të njëjta me ato që ka marrë më parë.

Është shumë e rëndësishme që në këtë fazë të shmangni bërjen e krahasimeve negative mes fëmijëve, të tilla si “Ai është i mirë, ju nuk jeni…”, përndryshe rrezikoni të nxisni vetëm konkurrencën dhe xhelozinë.

Do të jetë gjithashtu shumë e rëndësishme të përcaktoni rregulla të sjelljes në shtëpi, si për prindërit ashtu edhe për fëmijët.

Për shembull, prindërit duhet të jenë shumë të kujdesshëm për të mos i perceptuar ndryshimet në sjellje mes fëmijëve të tyre, duke u munduar të ekuilibrojnë sa më shumë që të jetë e mundur gjestet e afeksionit dhe komplimentet mes të dyve.

Ndërsa me të vegjlit do të jetë e domosdoshme të vendosen rregulla mbi hapësirat dhe cilat lojëra i përkasin secilit prej fëmijëve dhe cilat u përkasin të dyve. Gjithashtu përpiquni të shmangni sharjet e të parëlindurit kur ai shpreh xhelozinë e tij, por përkundrazi përpiquni ta bëni atë të reflektojë për gjestet e tij, duke i dhënë kohë të kuptojë që ai nuk ka asnjë arsye të jetë xheloz sepse ju i doni të dy fëmijët tuaj njësoj.

Mos harroni se xhelozia është një ndjenjë e natyrashme dhe prandaj nuk duhet të ndëshkohet. Sidoqoftë, mësojeni fëmijën të ndërveprojë me vëllain/motrën dhe t’i tregojë atij se i vlerëson shpërthimet e tij të përzemërta. Pastaj përpiquni të rezervoni të paktën një moment të ditës vetëm për të parëlindurin, të luani me të dhe t’i kushtoni vëmendje ekskluzive atij.

Në rast të kërkesave të tepërta ose sjelljes regresive, kënaqini ato, por mos e teproni. Fëmija duhet të kuptojë se ka kufij dhe se ardhja e vëllait të vogël nuk e justifikon çdo tekë të tij.

Një libër për të lexuar

Xhelozia mes motrave dhe vëllezërve është një temë tepër e gjerë, e cila paraqet një larmi aspektesh që janë të vështira për t’u përfshirë në një artikull të vetëm, dhe kjo është pikërisht arsyeja pse ne duam të sugjerojmë librin “Xhelozia mes vëllezërve. Si t’i ndihmojmë fëmijët tanë të pranojnë të porsalindurin” shkruar nga Raffaella Scalisi, leximi i të cilit do mund të ndihmojë të gjitha nënat që do të përballen me ardhjen në jetë të një fëmije të dytë.