Po flasim për raste kur çrregullimet psikologjike ngatërrohen me dashurinë. Problemi fillon kur ndjenjat tuaja thithin zërin e mendjes. Kur dëgjoni se çfarë po thotë zemra juaj, jo ato për të cilat mendja juaj po qan.

Për shembull: ne injorojmë shenjat paralajmëruese se diçka nuk është në rregull, ekziston një justifikim për sjelljen e tij të keqe (“ai është i lodhur, i mbingarkuar, i sëmurë”), jeni të bindur se ai është vetëm një moment i përkohshëm. Si rezultat, mund të bëheni viktimë e të ashtuquajturës abuzim emocional. Dhe nëse nuk i kuptoni shenjat, gjërat mund të përfundojnë shumë keq.

Në këtë artikull, ne do të përqendrohemi në abuzimin emocional të dashuruesve obsesivë. Këtu është një shembull për ju.

Marta dhe Luca ishin të pandashëm pas takimit të parë. Ata kaluan shumë kohë së bashku dhe pas disa muajsh Marta filloi të bashkëjetojë me të. Kur ata nuk ishin bashkë, ai i shkruante asaj vazhdimisht, linte mesazhe vokale, i bënte komplimente dhe në çdo mënyrë të mundshme bëri gjithçka për të tërhequr vëmendjen e saj.

Në fillim ishte bukur, por më pas nuk dukej shumë.

Luca befas i tha Martës që të shtynte takimet me miqtë e saj. Kur ata nuk ishin së bashku, Luca e mbyste me mesazhe dhe telefonata.

“Ai po përpiqej të zbulonte se si ishin gjërat”.

Edhe pse ai tashmë i dinte përgjigjet, ai përsëri pyeste se ku po shkonte dhe me kë. Por që atëherë gjithçka ka ndryshuar. Ai kërkonte të kalonte më shumë kohë me të. Ai vazhdimisht ankohej se ndihej vetëm pa të. Ai madje filloi të zemërohej dhe kërkoi që të ndryshojë punën. Nga ana tjetër, Marta po ndahej gjithnjë e më shumë nga miqtë dhe familja. Ajo kalonte më shumë kohë në shtëpi me Lucën, dhe edhe pse i pëlqente shumë, ajo ndjehej e bllokuar. Kur në fund ajo vendosi se me kaq mjaftonte dhe se ishte e nevojshme të ndahej nga ai, Luca tha se nuk mund të jetonte pa të dhe e kërcënoi se do të bënte vetëvrasje.

Këtu janë 6 shenja që shpjegojnë kur dikush nuk është i dashuruar me ju, por i fiksuar:

Ju mbush me vëmendje të vazhdueshme dhe të fortë.

Kërkon një kohë jo reale së bashku.

Injoron aspektet e tjera të jetës së tij për ju.

Ai është xheloz për çdo person dhe profesion që tërheq vëmendjen tuaj.

Ju vëzhgon dhe kontrollon kur nuk jeni bashkë.

Injoron hapësirën tuaj personale.

Dashuria obsesive fillon me emocione të forta, vëmendje dhe lajka dhe ngadalë shndërrohet në një obsesion jo të shëndetshëm për ju. Nëse e largoni këtë obsesion, poshtë tij do të shihni një person të pasigurt që përcakton vetëvlerësimin e tij me marrëdhënien, vëmendjen dhe përkushtimin tuaj. Ndoshta janë pasojat e marrëdhënies së tij të së kaluarës. Ai mendon se nëse ai mund t’ju kontrollojë juve, ai nuk do t’ju humbasë, si ai ka humbur dikë në të kaluarën.