Në një moment në jetën tonë, pothuajse të gjithë ne takojmë dikë që është krejtësisht i gabuar për ne. Ndoshta dikë që nuk pëlqen të njëjtat gjëra si ne, nuk janë aq të ndjeshëm sa duhet, ose janë shumë më të ndjeshme nga ç’prisnim, ose duken të pakëndshëm. Por pyetja është “pse”?

Ju mund ta konsideroni atë si fat të keq ose ta bindni veten se ka diçka, por e vërteta është se ekziston një arsye pse shpesh na tërheqin njerëzit që janë krejtësisht të gabuar për ne. Shelly Bullard, një terapiste martesash, thotë se pjesa më e dëmtuar është ajo që bën zgjedhjen. Kjo është arsyeja pse takojmë njerëz të “gabuar”.

Bullard beson se ne të gjithë kemi: “ego të vogël” ose të plagosur. Ajo shpjegon se egoja e plagosur është pjesë e jona që na bën të ndihemi të paplotë. Ajo kërkon vlerën e saj, nuk ndihet e plotë, ndihet disi e dëmtuar, e sheh egon shpirtërore si vetin më të lartë, shpirtin e saj. Është pjesë e jona që lidhet me dashurinë, të vërtetën, mençurinë dhe paqen e brendshme. Egoja juaj shpirtërore nuk e vë në dyshim vlerën tuaj. Ajo e di, sa të sjellshëm dhe të çmuar jeni.

Ne punojmë çdo ditë në një nga këto dy veta. Pikëpamja e egos, ose egoja e vogël, na bëjnë të ndihemi inferior, të parëndësishëm dhe madje të pafuqishëm në disa aspekte dhe ne e gjejmë veten vazhdimisht në kundërshtim me këtë ndjenjë. Egoja kërkon mënyra materialiste për të gjetur miratimin. Ajo beson se nëse keni më shumë (para, punë më të mirë, partner më të mirë, shtëpi më të madhe) do të jeni të lumtur. Por ajo kurrë nuk është e lumtur, sepse natyra e egos është ajo e ndjenjës së papërfunduar. Duke punuar me këtë vetë, gjithmonë mendoni se diçka mungon.

Kur është fjala për marrëdhëniet romantike, egoja është aktive, sepse në marrëdhënie, nëse mbajmë më shumë dhimbje ne do të dëmtohemi. Kur ne jemi të lënduar nga një marrëdhënie, ne duam ta sjellim këtë pranë vetes dhe, nga ana tjetër, të tërheqim njerëz që tregojnë të njëjtën ndjenjë. Bullard shpjegon: “Ndërgjegjja juaj është programuar për të tërhequr njerëzit që kanë plagët tuaja. Arsyeja për këtë është se ju do të rriteni.”

Le të shqyrtojmë plagët tona në mënyrë që më në fund të arrijmë procesin e shërimit. Ne nuk mund t’i shërojmë gjërat që nuk dëgjojmë apo shohim. Ne duhet të përballojmë ndjenjën e dhimbshme ose të pakëndshme për ta kapërcyer atë.

Pra, si mund ta thyejmë këtë cikël? Bullard beson se ne duhet të identifikojmë veten tonë më të lartë. “Vetja juaj më e lartë është pjesa që njeh të vërtetën për ju”, thotë ajo, “ajo e di se ju jeni të denjë, të pabesueshëm, të fuqishëm dhe nëpërmjet qëllimit të vetes më të lartë, jeni të plotë”. Papritmas ju do të kuptoni se të gjithë njerëzit e “gabuar” që keni takuar kanë luajtur rolin e vendosjes në drejtimin e duhur, një gjendje mendore që nuk rrezikon vlerën tuaj. Bullard na nxit të shërojmë marrëdhëniet tona nga brenda, sepse ndonjëherë, asgjë nuk na frymëzon më shumë që të rritemi, sesa një zemër e thyer.