Diskutimet janë pjesë e çdo marrëdhënieje në çift. Kush nuk ka pasur kurrë ndonjë keqkuptim? Në një marrëdhënie, nëse konfrontimi është bërë në mënyrën e duhur, mund të jetë një ndihmë për t’u njohur më mirë me njëri-tjetrin dhe i dobishëm për të forcuar lidhjen. Megjithatë, kur shkëmbimet e mendimeve bëhen luftime të vërteta, dhe këto bëhen shumë të shpeshta dhe agresive, këshillohet që të analizoni mirë situatën.

Vërtetë ne jemi shpesh të stresuar për shkollën ose çështje të tjera, por për disa çifte, të grindurit bëhet gati një rrugëdalje e domosdoshme. Ndonjëherë ata madje kërkojnë pretekstet më të parëndësishme, pa e kuptuar se, në realitet, gjendja e keqe e tyre po shkarkohet te personi tjetër, dhe se duke bërë kështu është e mundur të lëndosh ata që ke afër. Gradualisht marrëdhëniet mund të lodhen dhe, madje, të arrijnë majat e agresionit që mund të çojnë në dhunë verbale dhe, në rastin më të keq edhe fizike.

Nëse ju ka ndodhur edhe juve, është koha për të thënë sa duhet: këtu janë një seri këshilla të dobishme në kontekstin e projektit “Mos më godit tani” kundër dhunës ndaj grave, të financuar nga Departamenti për Shanse të Barabarta i Presidencës së Këshillit të Ministrave, konceptuar dhe zbatuar në partneritet me Skuola.net dhe Observatori Kombëtar i Adoleshencës.

Gjithmonë zgjidhni dialogun

Gjatë një diskutimi, mund të ndodhë që të ngremë shumë tonet. Nëse pasi të keni menduar me mendje të qartë, kuptoni që e keni ekzagjeruar, duhet të dini si ta lini mënjanë krenarinë dhe të kërkoni falje. Në të njëjtën mënyrë, nëse e dini se keni të drejtë, ju duhet të kërkoni nga personi tjetër që të reflektojë për përgjegjësitë tuaja.

Të gjithë e kanë të vështirë të pranojnë se kanë bërë një gabim, por të jesh i vetëdijshëm për gabimet mund të jetë një mënyrë për të forcuar lidhjen. Reflektimi për gabimet, të dish të kërkosh falje, të falësh veten dhe të tjerët, janë padyshim bazat për vendosjen e një dialogu, i cili duhet të ndërtohet me kalimin e kohës, pa u ndalur kurrë për njohjen e tjetrit dhe për të kuptuar arsyet, mendimet dhe ndjenjat.

Kapërcimi i një konflikti përmes dialogut, përveçse ju bën më të fortë si çift, gjithashtu ndihmon në parandalimin e preteksteve të tjera të mundshme të procesit gjyqësor në të ardhmen, për të njëjtat probleme. Me një komunikim efektiv, në të cilin të dy dinë të dëgjojnë, por edhe të flasin dhe shprehin mendimet e tyre, rritet besimi i ndërsjellë, ndjenja konsolidohet dhe me kalimin e kohës është gjithashtu e mundur të menaxhohet kontrasti. Qëllimi është që diskutimi të përqendrohet në bashkëpunimin e ndërsjellë për të arritur në një pikë takimi, duke shmangur format e dhunshme të agresionit verbal.

Dhe nëse debatet përkeqësohen?

Mund të ndodhë që, për fat të keq, ndërsa bëni paqe në këtë moment, arsyet e përplasjeve nuk janë adresuar me të vërtetë dhe respekti e besimi ende mungojnë. Kështu, mosmarrëveshjet përkeqësohen në frekuencë dhe intensitet. Në këto raste, është i nevojshëm të vihet në dukje ky përshkallëzim. Nëse kuptoni se është gjithmonë më e lehtë për ju të bini në dhunë verbale, dhe se kjo shkakton tensione dhe stres të vazhdueshëm tek ju, gjëja e parë që duhet të bëni është të mos shkoni më me këtë dinamikë. Reflektoni dhe kërkoni që të reflektojnë për përgjegjësitë e tyre përkatëse dhe ta bëni të dashurin tuaj të kuptojë që marrëdhënia juaj duhet të ndryshojë domosdoshmërisht, ose përndryshe do të duhet të ndaheni përgjithmonë.

Nëse arrini në kërcënime ose, edhe më keq, shuplaka ose shtyrje, edhe nëse mund të jetë e dhimbshme, do të duhet që menjëherë të largoheni nga partneri juaj, duke vepruar kështu bëni që personi tjetër të kuptojë peshën e asaj që po ndodh. Pastaj flisni me një të rritur ose një profesionist i cili mund t’ju ndihmojë të dilni nga kjo situatë.

Dashuria nuk është zemërim

Dashuria, në të vërtetë, nuk matet me sasinë e grindjeve verbale dhe sulmeve nëpër të cilat kalon. Shpesh kemi tendencën ta konsiderojmë gabimisht intensitetin dhe forcën e një ndjenje bazuar në dhunën e grindjeve që “tejkalohen”, ose në intensitetin e skenave të xhelozisë, ose të shkaktuara nga ankthi i thjeshtë i kontrollit ose i posedimit.

Në realitet, ne nuk e kuptojmë se në marrëdhënie mungon dëshira e pranimit për të mos lejuar të mashtrojmë veten për të zgjidhur keqkuptimet përmes pakënaqësive të dhunshme që përfundojnë gjithmonë me një pajtim po aq intensiv, shpesh sikur asgjë nuk ndodhi. Ky qëndrim është absolutisht kundërproduktiv, sepse nuk mbështetet pothuajse asnjëherë nga një kuptim efektiv i shkaqeve të mosmarrëveshjes dhe për rrjedhojë nga një qasje reale dhe e fortë ndaj njëri-tjetrit.

Nuk është e shëndetshme ose një simptomë e një dashurie të madhe që polemizon shumë shpesh, ndonjëherë edhe çdo ditë, për ndonjë gjë. Nëse dallimet tuaja ju largojnë pa qenë në gjendje të jetoni së bashku në paqe dhe me respekt të ndërsjellë, kjo do të thotë që ata nuk përputheni në marrëdhënien tuaj si çift. Edhe nëse fundi i një tregimi është gjithmonë i dhimbshëm, ndonjëherë është më mirë të largoheni dhe të rifitoni qetësinë e humbur.

Të dashurosh nuk do të thotë të pranosh të grindesh deri në rraskapitje, madje çdo ditë, në mënyrë që të mos e humbasësh personin që ke pranë. Dashuria është më tepër ndarja e gjithçkaje, madje edhe e luftimeve dhe e momenteve të vështira, të cilat, mund të tejkalohen vetëm përmes dialogut dhe dozës së duhur të durimit dhe pranimit.