Ka shumë biseda këto ditë se si takimi në shekullin XXI është më i vështirë se kurrë. Aplikacionet e takimit na kanë dhënë shumë mundësi dhe na kanë bërë më gjykues dhe dembelë se kurrë më parë. Madje ka pasur një studim të kohëve të fundit që sugjeron se mbështetja jonë në teknologji na ka bërë më të vetmuar.

Por të martën, Match.com publikoi studimin e tij vjetor “Beqarët në Amerikë”, i cili zbuloi se arsyet pse ka kaq shumë njerëz të vetëm këto ditë janë shumë më të ndërlikuara.

Studimi “Beqarët në Amerikë” siguron një analizë të thellë të tendencave më të fundit të takimeve, të bazuara në sondazhe me më shumë se 5,000 të rritur beqarë në Amerikë, nga 18-vjeçarë deri në 70-vjeçarë.

Ajo që ata gjetën këtë vit përputhet me pikëpamjet tona pesimiste kolektive për romancën: 42 përqind e të anketuarve mendojnë se “dashuria ndjehet e humbur” në shoqërinë e sotme. Është një statistikë depresive ku shumica mendojnë se romanca ka vdekur dhe se ne të gjithë jemi të dënuar të jemi përgjithmonë vetëm.

Por antropologia dhe këshilltarja shkencore i Match, Helen Fisher hedh poshtë besimin e përhapur se takimi në ditën dhe moshën e sotme është unikisht i vështirë ose se teknologjia e ka bërë më të vështirë gjetjen e dashurisë së vërtetë. Përkundrazi, ajo beson se arsyeja pse ka kaq shumë njerëz beqarë është për shkak të ndërrimeve të tjera kulturore.

“Të rinjtë po martohen shumë më vonë, sepse sot të dy sekset duan të kenë karrierën dhe financat e tyre në rregull para se të martohen,” tha Fisher për Best Life. Gjetjet në studimin e fundit të Match mbështesin pikat e Fisher. Një e treta e të rinjve të anketuar thanë se gjendja e tyre financiare i ka penguar ata të ndjekin dashurinë.

“Shkalla e divorcit është gjithashtu mjaft e lartë dhe ne jetojmë më gjatë, kështu që ka më shumë të moshuar beqarë,” shtoi Fisher.

“Gratë nuk kanë më nevojë për një partner për t’i mbështetur ata në mënyrë që ata të bëhen më të zgjedhur. E fundit, miqësia po ngadalësohet. Partnerët kërkojnë shumë kohë për t’u njohur me njëri-tjetrin para dasmës. Kur martesa dikur ishte fillimi i një partneriteti, tani ajo është përfundimi. ”

Të dhëna shtesë “Beqarët në Amerikë” tregojnë për idenë se gratë janë forca shtytëse e ndryshimeve kulturore në skenën e takimeve moderne. Në fakt, sipas studimit të vitit 2019, gratë e moshës 18 deri në 39 vjeç ishin në të vërtetë pak më shumë të ngjarë se burrat në të njëjtën grupmoshë që të dyshojne nëse ato mund të mbanin një marrëdhënie serioze (58 përqind kundrejt 52 përqind).

Edhe një herë, Fisher i atribuon kësaj faktit që grave vetëm kohët e fundit iu është dhënë liria të jenë më selektive. “Gratë duhet të mbajnë embrionin për 9 muaj dhe gratë (në mbarë botën) ende bëjnë shumë më tepër punë për të rritur foshnjat gjatë viteve të para të fëmijërisë,” tha ajo. “Kështu që gratë janë seksi i këndshëm – ata duan ta marrin atë ashtu siç duhet!”

Në fund të fundit, Fisher është optimiste në lidhje me perspektivat tona të takimit, duke vlerësuar se “86 përqind e beqarëve në Amerikë do të martohen para moshës 49 vjeç, ata thjesht po marrin kohën e tyre.”

Pra, ndikimi pozitiv është se ndërsa mund të na duhet më shumë kohë për të gjetur partnerin e duhur në ditët e sotme, kur ta bëjmë, mund të jemi të sigurt se ata me të vërtetë janë një