Zakonet globale të prodhimit dhe konsumit të ushqimit duhet të ndryshojnë për të përmirësuar ngrohjen globale, sipas një raporti të Kombeve të Bashkuara që vlerëson efektet e ndryshimit të klimës në tokë.

Raporti nga Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimin e Klimës (IPCC) – i cili u mbajt këtë javë në Gjenevë – rekomandon përqafimin e metodave të reja të bujqësisë dhe bërjen e ndryshimeve të mëdha diete, të tilla si zvogëlimi i konsumit të mishit. Dokumenti jep udhëzime për qeveritë mbi mënyrat për të zbatuar marrëveshjen e Parisit 2015 dhe për të shmangur ndryshimin e arratisur të klimës përpara një konference të përqendruar në këtë çështje më vonë këtë vit në Kili.

Që nga koha para-industriale, temperatura e sipërfaqes së tokës është rritur dy herë më shumë se mesatarja globale, me 1.53 ° C në krahasim me 0.87 ° C. Rritja e nivelit të detit është gjithashtu duke rritur presionin mbi tokë, shënon përmbledhjen e 60 faqeve të raportit për politikëbërësit. Ekspertët ekzaminuan lidhjet midis përdorimit të tokës, sigurisë ushqimore dhe ndryshimit të klimës.

Në Zvicër, toka bujqësore zë një pjese të madhe të sipërfaqes, 36%, shkruan albinfo.ch.

Përpara publikimit të raportit, aktivistët e Greenpeace në Zvicër zbuluan një flamur jashtë takimit ku shkruhej “Më pak mish = më pak nxehtësi. Veprimi i klimës tani”.

Rregullime të tilla dietike mund të kontribuojnë, sipas vlerësimeve, në lëshimin e deri në miliona kilometra katrorë tokë dhe, në vit, në një zbutje deri në 8 gigatonnes të ekuivalentëve të CO2 deri në vitin 2050. Më shumë se 70% e sipërfaqes së tokës, sipas specialistëve, përdoret në total për të kënaqur nevojat e popullatës, përcjell albinfo.ch.

Kërcënimet klimatike do të varen nga madhësia e popullsisë dhe shkalla e rritjes së temperaturës. Ato të zjarreve të rritur ose paqëndrueshmërisë ushqimore konsiderohen “të larta” me një shtesë 1.5 ° C dhe “shumë të lartë” me 2 ose 3 ° C më shumë. Një problem tjetër është se një skenar i një popullsie prej 9 miliardë njerëzish deri në vitin 2100 do të rritë çmimin e disa mallrave për më shumë se 7% deri në vitin 2050.

Në varësi të rajonit, ndryshimet në kushtet e tokës mund të “rritin ose ulin” shkallën e ngrohjes globale, përfundon IPCC. Ky ngrohje do të shoqërohet me reshje të mëdha shiu dhe përmbytje si dhe nxehtësi dhe thatësira që shkaktojnë paqëndrueshmëri ushqimore.