Ndonjëherë është e vështirë të lidhesh me njerëz të ndjeshëm, sepse ata ofendohen për shkak të ndjeshmërisë së tyre ekstreme. Ata nuk janë në gjendje të kenë aftësinë ta shohin jetën me pak humor, për ta është e gjitha një çështje e bezdisjes dhe pothuajse duket se ne kënaqemi duke i vënë në vështirësi ata.

Pavarësisht se flasin me njerëz që e dinë se nuk kanë qëllim t’i dëmtojnë, ata thjesht nuk mund ta marrin si shaka ironinë që mund të bëhet për ta. Dhe si shkon? Fatkeqësisht, shumica e njerëzve largohen nga miqtë dhe çfarë është më keq, ata e bëjnë atë pa dhënë asnjë shpjegim. Ata thjesht zhduken. Nuk i përgjigjeni mesazhit të tyre? Ndoshta jeni vërtet të zënë me diçka serioze, por për ta, po përpiqeni t’i injoroni ato me qëllim.

Sado që mund të përpiqeni t’u flisni, qëndrimet tona gjithmonë interpretohen si një formë braktisjeje, ose më keq, e keqdashjes ndaj tyre. Për t’i treguar atyre dashurinë tonë, duhet një dhuratë e jashtëzakonshme për ta, të cilën ata do ta vlerësojnë nga thellësia e zemrave të tyre. Është e vërtetë që të ndjekësh ata që janë shumë të ndjeshëm nuk është e lehtë, të përballesh me pasiguritë dhe mospërputhjen e tyre nuk është punë për të gjithë, por nëse duam t’u japim atyre një dhuratë, le t’iu japim atyre mirëkuptimin, dashurinë tonë. Le ta kuptojë se sa shumë e duam, sepse me siguri ka një arsye që sillen në një mënyrë të caktuar.

Zakonisht, një person i tillë ka tendencë të sillet kështu kur:

ka vetëvlerësim të ulët

pretendon se gjërat janë bërë në mënyrën e tij

ngacmohet lehtë

nuk mund të përballojë temperamentin e njerëzve përreth

Por njerëzit në fjalë duhet të kuptojnë se është pothuajse e pamundur, në planin afatgjatë, të jesh i aftë të qëndrosh pranë atyre që ofendohen nga ndonjë fjalë e thënë. Një miqësi e madhe nuk mund të rrezikohet për diçka absurde që nuk ekziston.

Të ofendohesh nga gjithçka është një mekanizëm i padrejtë mbrojtës

Njerëzve nuk mund t’u kërkohet të veprojnë ashtu siç ne dëshirojmë, secili ka mënyrën e vet dhe duhet të mësojmë të kuptojmë dhe respektojmë zgjedhjet e njëri-tjetrit nëse duam të krijojmë marrëdhënie të shëndetshme. Duhet të jemi më të thjeshtë, të kërkojmë më shumë arsye për të buzëqeshur dhe më pak arsye për t’u shqetësuar.

Vetëm kështu do të jemi në gjendje të lidhemi në një mënyrë të shëndetshme, me ata që na rrethojnë dhe të krijojmë lidhje të sinqerta dhe të qëndrueshme. Mos u bëj ai që ankohet gjithmonë, bëhu ai që sjell gëzim dhe buzëqeshje kudo që shkon.

Loading...