Njerëz të padëshiruar, të papranuar, të paktën një herë në jetën e tyre, kanë qenë pjesë e ekzistencës sonë, pa dëshirë. Ne flasim për ata njerëz për të cilët gjithçka duket e duhur dhe të cilët në jetën e tyre kurrë nuk kanë thënë njëherë: “Faleminderit shumë për ndihmën tuaj”.

Si mund të shmangim këta njerëz? Këtu janë disa lloje njerëzish që sillen kështu:

Një person mosmirënjohës gjithmonë ka nevojë për diçka.

Këta njerëz gjithmonë e ndiejnë nevojën për ndonjë ndihmë, të çdo lloji, gjithmonë kanë nevojë për diçka nga ju. Është një mekanizëm që krijohet nga gjykimi i varfër ose me qëllim të vetë-keqardhjes.

Njerëzit mosmirënjohës nuk kanë kohë për ju nëse nuk kanë nevojë për diçka.

Ata kujtojnë miqësinë tuaj vetëm kur janë në mes të problemeve. Ju nuk keni dëgjuar prej tyre: “Hej, më lejoni t’ju ftoj në drekë” ose “më lejoni t’ju ndihmoj”. Nëse gjithçka shkon mirë, ata nuk kanë nevojë për ju.

Njerëzit të cilët nuk janë mirënjohës presin që t’i ndihmoni

Njerëzit që nuk janë mirënjohës sepse ndihen të drejtë të kërkojnë gjithmonë diçka për të kujtuar një favor të bërë në të kaluarën dhe që zgjat me kalimin e kohës. Kjo gjë e bukur për ju është një mënyrë për të bërë gjithmonë të ndiheni të lumtur.

Një person mosmirënjohës shpesh “kafshon” dorën që është shtrirë tek ai.

Përkundër gjithë ndihmës suaj, personi mosmirënjohës do të kthehet kundër jush, do të flasë prapa krahëve dhe do të thotë se nuk e ke ndihmuar atë. Pavarësisht nga të gjitha që keni bërë për ta, ata do t’u tregojnë miqve të tyre ose anëtarëve të tjerë të familjes.

Ata kujtojnë gjithmonë kur nuk i keni ndihmuar.

Ata që janë mosmirënjohës nuk do të harrojnë nëse edhe një herë ju nuk i keni ndihmuar ata dhe nuk ka rëndësi nëse nuk keni qenë në gjendje ta bëni këtë. Ata e mbajnë atë ndjenjën e pakënaqësisë ndaj jush deri në fund.

Por kur t’ju ndodhëju diçka, ata do të thonë se nuk mund t’ju ndihmojnë për ndonjë arsye. Le të kujtojmë se herët a vonë ne të gjithë kemi nevojë për ndihmë dhe askush nuk duhet të ketë turp të pyesë ose të marrë ndihmë.