Miqësia midis burrit dhe gruas është një pyetje shumë e diskutueshme dhe gjithmonë e hapur. Shumë besojnë se është praktikisht e pamundur. Se nuk mund të ekzistojë. Kjo nuk mund të jetë autentike dhe e qëndrueshme.

Vetë Oscar Wilde thoshte: “Nuk mund të ketë miqësi mes një burri dhe një gruaje. Mund të ketë pasion, armiqësi, adhurim, dashuri, por jo miqësi.”

Për këtë pyetje edhe shkenca ka dalë kundër një sërë studimesh dhe rezultatesh përfundimi i të cilave është pothuajse i njëjtë: miqësia midis një burri dhe një gruaje nuk është një situatë e lehtë për t’u matur, por është tejet e vështirë të ndodhë. Është një fushë në të cilën futet një shkallë e lartë e subjektiviteti. Secili prej nesh jeton marrëdhëniet tona ndërpersonale në një mënyrë tjetër.

Dhe kjo është arsyeja pse lind pyetja: a mund të ekzistojë miqësi mes burrit dhe gruas? Nuk mund të jepet një përgjigje e saktë. Prandaj, ne do të kufizohemi për të dhënë një analizë të vogël të asaj që nënkupton një miqësi dhe secili prej jush do të nxjerrë përfundimin e tij.

Çfarë thotë shkenca?

Hulumtuesit nga Universiteti Norvegjez i Shkencës dhe Teknologjisë, të cilët janë shumë të interesuar për këtë temë, kanë kryer një hulumtim që përfshin një grup të madh të çifteve miq (meshkuj dhe femra). Ajo që doli është se prevalenca e burrave tenton të keqkuptojë ndjenjat dhe gjestet e dashur të miqve të tyre. Meshkujt mendojnë se ata janë të interesuar për një marrëdhënie ndryshe. Gratë, nga ana tjetër, në prani të tërheqjes fizike, priren të kenë qëndrime më të freskëta dhe më të shkëputura. Në përmbledhje: atraktiviteti, i kombinuar me gjeste natyrore dhe dashamirëse, paraqet një pengesë të fortë për zhvillimin e një miqësie të vërtetë mes burrit dhe gruas.

Koncepti i miqësisë

Fillimisht ka të ngjarë që një burrë dhe një grua nuk janë të interesuar të kenë një marrëdhënie që shkon përtej miqësisë, por disa faktorë mund të ndryshojnë premisën. Kur kimia emocionale vihet mes dy njerëzve, ata fillojnë të ndiejnë ndjenjat e dashurisë pa e kuptuar atë. Niveli i afërsisë fizike është diçka shumë e rëndësishme që mund të bëjë që një ose të dyja palët të bien në dashuri. Mund të përkthehet në përqafime, përkëdhelje, fërkim dhe kontakt të vazhdueshëm fizik. Koha e kaluar së bashku mund të ndikojë në një miqësi të thjeshtë midis burrit dhe gruas.

Niveli i intimitetit dhe besimit është gjithashtu një faktor shumë i rëndësishëm. Dije se shoku juaj është një bashkëpunëtor, i besuar. Dije se mund t’i besosh vetes me sy të mbyllur. Së fundmi aspekti fizik. Atraktiviteti, bukuria, ndjeshmëria … janë elemente që mund të hyjnë fuqishëm në lojë dhe të ndryshojnë natyrën e ndjenjës.

Pse burri dhe gruaja duhet të jenë miq të vërtetë?

Është shumë e dëshirueshme, sepse ajo është një përvojë pasuruese, e cila ndihmon të rritesh, të ballafaqohesh. Për të qenë njerëz më të mirë, më shumë mirëkuptues.

Përfitimet:

Një miqësi e tillë ndihmon për të kuptuar më mirë mënyrën e të menduarit të të tjerëve. Hap perspektiva të tjera se si të shohin dhe përjetojnë botën mashkullore dhe femërore. Ju mund të merrni këshilla më të sakta, më të rëndësishme në rast konflikti me partnerin tuaj. Një mik mund të shpjegojë lehtë pikëpamjen e femrës, disa nuanca dhe reagime emocionale ndaj shokut të saj dhe anasjelltas.

Ju bëheni më tolerantë. Kur nuk ka aspak shpresa, pasiguri, njeriu arrin ta perceptojë tjetrin në një mënyrë më të qartë dhe më serioze. Zilia dhe rivaliteti midis tyre nuk ka gjasa të ndodhë.

Në përfundim: një miqësi e vërtetë ndërmjet një burri dhe një gruaje është diçka jashtëzakonisht e rrallë, por jo e pamundur.

Dhe ndoshta Friedrich Nietzsche kishte të drejtë kur argumentoi:

“Gratë mund të bëjnë një miqësi shumë të mirë me një mashkull; por që të jetë në gjendje ta ruajë atë – një mosdashje e vogël fizike duhet të ndihmojë shumë “. Dhe anasjelltas.