Nëse keni qenë ndonjëherë në një marrëdhënie afatgjatë (flasim për 5, 10, 15 vjet e më shumë), atëherë nuk kemi nevojë t’ju themi se fluturat në stomakun tuaj që dikur fluturonin, janë pakësuar me vite. Nuk është se nuk e doni apo nuk kujdeseni për partnerin tuaj, ose që i shihni më pak tërheqës se më parë. Për disa arsye, duket se familjariteti e ngadalëson paksa jetën tuaj seksuale, shkruan Curiosity, transmeton Bota sot.

Nuk ka asgjë të keqe me këtë! Në fakt, studiuesit kanë qenë në gjendje të krijojnë një model të parashikueshëm se çfarë e shkakton këtë ngadalësim- dhe mbase më interesantja, çfarë mund të rikthejë gjendjen tuaj të mëparshme përsëri.

Një lajm i keq për ju:

Sa më shumë që kalojnë vitet, do të vëreni rënie në shpeshtësinë e jetës tuaj seksuale. Kjo është e pashmangshme!

Në një studim të vitit 2015, i cili u përqendrua në më shumë se 1.000 çifte gjermane, studiuesit zbuluan një rënie të mprehtë në jetën seksuale rreth dy vjet në marrëdhënie mesatare. Konkretisht, ata zbuluan se çiftet në përgjithësi kishin marrëdhënie sksuale rreth pesë herë më pak në muaj sesa më parë. Ajo vetëm u ngadalësua më tej: Pas kësaj rënie të parë të papritur, rënia u barazua pak, por përsëri vazhdoi në të njejtin ritëm përgjatë dy viteve të ardhshme.

Ka më shumë faktorë që mund të ndikojnë në jetën tuaj seksuale sesa thjesht koha. Përsëri, studiuesit zbuluan se shtatzënia çoi në një rënie të mprehtë të jetës seksuale, e cila shtrihet mirë në vitet e para të jetës së fëmijës. Në mënyrë të ngjajshme, marrëdhëniet që kishin relacion jo dhe aq të mirë, patën një rënie të theksuar gjithashtu. Por një gjë që studiuesit u befasuan kur mësuan ishte se ngjarjet që mund të pritej të rritin frekuencën seksuale, si fejesa për shembull, praktikisht nuk kishin asnjë efekt.

Këtu është lajmi i mirë:

Ka shumë gjëra që mund të ndezin jetën seksuale të një çifti afatgjatë. Për shembull, seksi ka tendencë të jetë i rrallë derisa një fëmijë rritet, të dy partnerët pësojnë një rritje të natyrshme të libidos së tyre kur fëmijët rriten, shpërngulen dhe fillojnë të kenë fëmijë të tyre, transmeton Bota sot.

Ekziston edhe çështja e asaj që quhet vetë-zgjerim. Tërheqja seksuale është zbuluar të rritet kur një person e sheh dikë në një këndvështrim të ri. Me fjalë të tjera, sa më shumë që një person e praktikon vetë-zgjerimin, për shembull duke mësuar një aftësi të re, duke praktikuar një gjuhë të dytë ose të tretë, ose duke u mbështetur në rolin si gjysh, aq më shumë partneri i tyre mund të ndjehet i eksituar dhe i ngjallur prej tyre. Kjo mund të tingëllojë si fitore për ju, apo jo?

Sidoqoftë, vlen të përmendet gjithashtu se një jetë seksuale në rënie nuk është fundi i botës, apo edhe fundi i një marrëdhënie. Studime të panumërta kanë zbuluar se edhe marrëdhëniet më pasionale kanë tendencë të morfizohen në marrëdhënie më shoqëruese me kalimin e kohës. Ndërsa dashuria pasionante mund të karakterizohet nga ndjenja të mëdha dhe ikje nga seksi, dashuria shoqëruese tenton të ofrojë më shumë besim, mbështetje dhe shaka brenda saj. Të gjitha këto gjëra janë mjaft të mira dhe ato nuk janë domosdoshmërisht në kundërshtim me momentet pasionante. E gjithë kjo do të thotë që nëse jeni i pakënaqur me jetën tuaj seksuale është për t’u shqetësuar, mirëpo s’do të thotë se marrëdhënia juaj po shuhet.