Dikujt mund t’i ketë ndodhur kur ka qenë fëmijë. Kur vjen koha kur prindërit i lënë fëmijët e tyre vetëm në shtëpi, duke i mësuar ata të bëjnë punët e shtëpisë, ka gjithmonë një kapje të vogël dhe ndjenja se ka ardhur koha për të përveshur mëngët e tyre.

Në të vërtetë, ka pak për të bërë: nëse një prind thotë se një gjë duhet të bëhet dhe e vetmja gjë që duhet të bëni është ta bëni atë. Për ata që kanë jetuar përvoja si kjo direkt në lëkurën e tij, është e lehtë të kuptohet rëndësia e asaj që po themi. Pastroni dhomën, vendosni rrobat e pista në shportë, sillni enët në lavaman; janë të gjitha gjëra të vogla që na mësojnë të rritemi dhe nuk duhet të duken dënime ndaj fëmijëve. Le të shohim pse ato janë të rëndësishme.

Sot situata është shumë ndryshe në krahasim me vetëm disa vite më parë. Brezat ndryshojnë shpejt dhe rrënjësisht, ashtu si edhe metodat e prindërimit. Kushdo që ka fëmijë, ka tendencë t’i mbrojë ata dhe jo t’i “ngarkojë” ata me gjëra që duhet t’i bëjnë, edhe pse si fëmijë ai ka bërë detyrat e dhëna nga prindërit e tij.

Studimet dhe anketimet konfirmojnë një skenar që tenton të përsërisë veten. Pas aktiviteteve të shumta në të cilat fëmijët marrin pjesë në fund të shkollës, ata nuk kanë kohë për të bërë detyrat e shtëpisë. Kështu, prindërit nuk mendojnë as t’i kërkojnë djalit të tyre të provojë dorën e tij në punët e shtëpisë, edhe pse është themelore.

Megjithatë, një studim i Universitetit të Minesotës ka treguar se një nga mënyrat më të mira për të siguruar një jetë të suksesshme për fëmijët është t’i përfshijë ata në kryerjen e punëve të shtëpisë që në moshë të vogël. Është thjesht një çështje e të mësuarit për të marrë më shumë përgjegjësi, si dhe për t’u vënë në kontakt me etikën e punës.

Nuk ka nevojë të sqarohet se të mësuarit se si të punosh si ekip për një qëllim të përbashkët, duke përfituar shpërblime në këmbim, është një tipar themelor në zhvillimin e fëmijëve. Një kompetencë e tillë me siguri do të jetë e vlefshme në moshë madhore, kur ata do ta gjejnë me të vërtetë veten në kontekste të punës me njerëzit e tjerë.

Përfshirja e të vegjëlve në punët e shtëpisë nuk duhet të jetë ndëshkim për ta. Përkundrazi, është thelbësore që fëmijët të kuptojnë rëndësinë e saj. Ato janë momente të mësimdhënies, të fuqizimit dhe, pse jo, edhe të argëtimit, të dobishme për forcimin e marrëdhënieve ndërmjet anëtarëve të ndryshëm të familjes.

Mundohuni ta besoni: ndoshta jo menjëherë, por herët a vonë fëmijët tuaj do t’ju falënderojnë!

Loading...