Një funksion i zvogëluar i gjëndrës tiroide është pasojë e një reduktimi të prodhimit të hormoneve në gjëndrën e tiroides për shkak të dëmtimit të indit ose për shkak të funksionit të zvogëluar të hormonit nga gjëndra e hipofizës në tru që kontrollon funksionimin e shumicës së hormoneve të sekretuara.

Në foshnjat e porsalindura, hipotiroidizmi ndodh si pasojë e çrregullimeve në rritjen dhe zhvillimin e organeve, ku mund të ndodhë që gjëndra tiroide mungon, ose antitrupat nga qarkullimi i gjakut të nënës vijnë në gjakun e fetusit gjatë zhvillimit intrauterin, duke rezultuar në dëmtimin e gjëndrës tiroide dhe fëmija lind me funksion të reduktuar të gjëndrës.

Simptomat e hipotiroidizmit fillimisht janë të padukshme dhe zakonisht quhen sindroma e lodhjes së amvisës: lodhje kronike, lëkurë të thatë, humbje e flokëve, përgjumje, kapsllëk, ritëm i ngadalshëm i zemrës.

Me kalimin e kohës, simptomat bëhen më intensive, në mënyrë që përgjumja shprehet deri në atë masë sa një person me hipotiroidizëm mund të fle në çdo pozitë ku qëndron më shumë se 10 minuta.

Te gratë që janë në periudhën riprodhuese, ndodhin çrregullime të ciklit menstrual, dhe në meshkuj, ka një rënie në epsh dhe impotencë. Për shkak të humorit dhe sjelljes depresive, pacientët mund të shkojnë te një neuropsikiatër ose në një kardiolog për shkak të ritmit të ngadaltë të zemrës.

Diagnoza e sëmundjes kontrollohet nga kontrolli i hormoneve. Terapia është e përjetshme dhe përfshin marrjen e L-thyroxine, një hormon tiroide, dhe doza varet nga pesha e pacientit.