Shefi i të drejtave të OKB-së i bëri thirrje të hënën vendeve që të riatdhesojnë anëtarët e familjes të luftëtarëve të dyshuar të huaj në Siri, duke përfshirë rreth 29,000 fëmijë të huaj të xhihadistëve të grupeve të Shtetit Islamik, shkruan AFP.

Situata e luftëtarëve të huaj dhe familjet e tyre kryesuan një vijë të gjatë shqetësimesh të listuara nga Michelle Bachelet në fjalimin e saj të parë në Këshillin e OKB-së për të Drejtat e Njeriut në Gjenevë, i cili përfshinte edhe tensionet që shkelin Sudanin.

Ajo këmbënguli që vendet duhet të marrin përgjegjësinë për shtetasit e tyre të kapur në luftën e tërhequr nga Siria.

Pas rënies së Kalifatit të vetëshpallur të IS-it, të huaj nga gati 50 vende janë arrestuar në Siri dhe Irak dhe më shumë se 11,000 anëtarë të familjes së tyre po mbahen në kampin al-Hol të Sirisë “në kushte thellësisht nën standard”, tha Bachelet .

Disa qeveri janë duke u ballafaquar me problemin se çfarë duhet të bëjnë me luftëtarë xhihadistë të kapur nga vendi i tyre, gratë që u martuan me ta dhe fëmijët e tyre.

Komisioneri i Lartë i OKB-së për të Drejtat e Njeriut tha se nuk duhet të ketë dyshime.

Loading...
Global