Duket se valët gravitacionale janë si autobusë – ju prisni me kohë të tëra për një, dhe pastaj pesë prej tyre kthehen për një kohë të shkurtër.

Pesë evente të valëve gravitacionale janë zbuluar pas përmirësimeve të fundit të Observatorit të Gravitacioneve të Vëzhgimit të Interferometarit (LIGO) dhe eksperimenteve Virgo.

Tre kanë të ngjarë të jenë përplasje me vrima të zeza, dhe njëra mendohet se është shkaktuar nga bashkimi midis dy yjeve të neutroneve, bërthamat e dendura të yjeve gjigantë të shpërthyer.

Sinjali përfundimtar mendohet se ka ardhur nga një përplasje midis një vrime të zezë dhe një ylli neutron – nëse konfirmohet, ky zbulim do të ishte i pari.

Edhe pse ato ishin parashikuar nga teoria e Ajnshtajnit për relativitetin e përgjithshëm në vitin 1915, valët gravitacionale u zbuluan së pari nga LIGO dhe Virgo në vitin 2015.

Sinjalet e valëve të gravitetit janë zbuluar nga detektorë binjakë të LIGO, të cilat janë të bazuara në shtetet amerikane të Uashingtonit dhe Luizianës, në kombinim me observatorin Virgo pranë Pizës, në Itali.

Ekzistenca e këtyre valëve ishte parashikuar sipas teorisë së relativitetit të Ajnshtajnit, sipas së cilës masa e objektit mund të përkulë strukturën e kohës dhe hapësirës.