Udhëzimet në mbarë vendin erdhën pasi disa qytete të tilla si Berkeley dhe San Francisco lëshuan paralajmërime lokale që qytetarët e tyre duhet të kenë një distancë midis telefonave dhe trupave të tyre.

Ekspertët e shëndetësisë shpjeguan se telefonat celularë transmetojnë informacion duke përdorur sinjale radiofonike, që mund t’iu ekspozohen potencialisht përdoruesit.

Rreziku i ekspozimit mund të përkeqësohet kur përdoruesit e zgjerojnë qëndrimin me orë të tëra, thanë ekspertët. Udhëzimet theksuan një rritje të provave që rrezatimi i telefonit celular mund të rrisë shanset e zhvillimit të kancerit,dhe çrregullimeve të shëndetit mendor, si dhe atij riprodhues.

“Studiuesit francez kanë studiuar mënyrën se si përdoren telefonat dhe ekspozimi ndaj RF-së [radiofrekuencës] tejkalon standardet franceze nga katër herë më shumë”, deklaroi Dr. Devra Travis, nga radhët e Shëndeti Mjekësor për Daily Mail.

Shkencëtarët shtuan se ndonëse energjia e radiofrekuencës që telefonat celularë përdorin për të transmetuar informacion është në fund të rrezatimit, frekuenca dhe përdorimi në distancë të afërt i telefonave celularë janë faktorë të mjaftueshëm për të rritur rreziqet shëndetësore.

Sipas Dr. Davis, edhe prodhuesit e telefonave celularë të mëdhenj si Apple kanë një njoftim për ekspozimin ndaj RF-së në “Settings” tek smartfonat ‘iPhone’, të cilët japin këshilla se si përdoruesit mund të zvogëlojnë ekspozimin ndaj rrezeve.