Një fshat në pjesën perëndimore të Francës po ofron një çmim prej 2.000 € për të ndihmuar në deshifrimin e një mbishkrimi 230-vjeçar të gjetur në një shkëmb në një plazh të largët.

Deri tani askush nuk ka qenë në gjendje të zbulojë kuptimin e 20 rreshtave të shkrimit, të zbuluar disa vjet më parë. Mes shkronjave normale franceze disa janë të përmbysura ose me kokë poshtë. Ka edhe disa shkronja skandinave Ø.

Dy vitet 1786 dhe 1787 janë të dukshme që dëshmojnë se mbishkrimi daton disa vjet përpara Revolucionit Francez. Ekziston edhe imazhi i një anijeje dhe figura e një zemre, e kapërcyer nga një kryq.

Por shkrimi ka sfiduar të gjitha përpjekjet për interpretim nga akademikët vendorë. Disa mendojnë se mund të jetë në Breton ose Baske, dhe se personi që e ka shkruar atë mund të ketë qenë vetëm gjysmë i shkolluar.

Letrat mund të lidhen me tingujt e fjalëve kur ai ose ajo i ka dëgjuar.

Një teori është se mbishkrimi është i lidhur me ndërtimin e mbrojtjes detare pranë kësaj pike. Një fortesë dhe vendosje të armëve mbetjet e të cilave mund të shihen ende u ngritën këtu në vitet 1780 për të mbrojtur Gjirin e Brestit.

Deri në vitin 1783, Franca dhe Anglia ishin në luftë. “Kemi pyetur historianë dhe arkeologë nga këtu, por askush nuk ka qenë në gjendje të përpunojë historinë prapa shkëmbit”, thotë Dominique Cap, kryebashkiaku i Plougastel.

“Pra, ne menduam se ndoshta atje në botë ka njerëz që kanë njohuritë e ekspertëve që ne na duhen. Në vend që të qëndrojmë në injorancë, kemi menduar që të fillojmë një konkurs”.

Apeli publik për ndihmë quhet “Mister Champollion në Plougastel-Daoulas” duke nderuar Jean François Champollion, gjuhëtar që ka deshifruar hieroglifet e lashta të gurit të Rosetta-s në shekullin e 19-të.

Entuziastëve gjuhësorë dhe arkeologëve u kërkohet të regjistrohen në Administratën e Kryetarit të Bashkisë, ku do të dërgohen fotografi të mbishkrimit.

Qindra njerëz kanë shprehur interesim. Kur konkursi të mbyllet në nëntor, një panel do të zgjedhë interpretimin më të besueshëm të misterit.

ImageZyrtari lokal Michel Paugam mendon se gjuha mund të jetë Bretonishte e lashtë (Gjuhë Kelte)