Julian Assange gjendet në burg në Londër, por një betejë e re ka filluar për atë se kujt i takojnë komjuterët e tij.

Autoritetet në Ekuador kanë bërë një inventar të të gjitha gjërave dhe pajisjeve digjitale të mbetura në ambasadën e Londrës pas dëbimit të tij muajin e kaluar nga kompleksi diplomatik që kishte qenë shtëpia e tij në shtatë vitet e fundit.

Kjo erdhi pasi Suedia njoftoi se po kërkon arrestimin e Assange me dyshimin për përdhunim, duke krijuar një të ardhme të një beteje të mundshme me Shtetet e Bashkuara mbi çdo mundësi ekstradimi të Assange nga Britania.

Nuk dihet se çfarë pajisje janë larguar nga ambasada ose çfarë informacioni që ato përmbanin. Por autoritetet thanë se po vepronin me një kërkesë nga prokurorët e SHBA’së, duke mbrojtur mbrojtësit e Assange për të pohuar se Ekuadori ka dëmtuar parimet më themelore të azilit ndërsa mohon të drejtën e fshehtë për të përgatitur mbrojtjen e tij.

“Është e turpshme. Ekuadori i dha atij azil për shkak të kërcënimit të ekstradimit në SHBA dhe tani i njëjti vend, nën udhëheqjen e re, po bashkëpunon në mënyrë aktive me një hetim penal kundër tij”, tha kryeredaktori i WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, në një intervistë me The Associated Press.

Assange, 47 vjeçar, u arrestua më 11 prill pasi u dorëzua nga autoritetet britanike nga Ekuadori. Ai po vuan dënimin prej 50 javësh në një burg në Londër për të lënë një dorëzani, ndërsa Shtetet e Bashkuara kërkojnë ekstradimin e tij për të bërë komplot për të sulmuar kompjuterët ushtarakë dhe për të fshehur sekretet rreth veprimeve amerikane në Irak dhe Afganistan.

Më 13 maj, prokurorët suedezë rihapën një hetim paraprak kundër Assange, i cili vizitoi Suedinë në vitin 2010, sepse dy gra suedeze thanë se ishin viktima të krimeve seksuale të kryera nga Assange.

Ndërsa një rast i sjelljes së dyshuar seksuale ndaj Assange në Suedi u hodh në 2017 kur statuti i kufizimeve skadoi, mbetet një akuzë për përdhunim. Autoritetet suedeze e kanë dashur ta mbajnë atë, sepse Assange jetonte në ambasadën e asaj kohe dhe nuk kishte asnjë shpresë për ta sjellë atë në Suedi.

Statuti i kufizimeve në rastin e përdhunimit skadon në gusht të vitit të ardhshëm. Assange ka mohuar keqbërjet, duke pohuar se akuzat ishin të motivuara politikisht dhe se seksi ishte konsensual.

Autoritetet ekuadoriane thanë se do t’i dorëzojnë gjërat që nuk u janë dhënë hetuesve amerikanë apo ekuadoras avokatëve të Assange, të cilët nuk ishin ftuar në marrjen e inventarit të së hënës. Hrafnsson tha se nuk kishte një inventar të plotë të pajisjeve të Assange.

Loading...