Kjo molekulë u formua rreth 100,000 vjet pas fillimit të “Big Bang”,  “nënshkrimi” i saj u zbulua në galaktikën tonë me ndihmën e laboratorit më të madh shkencor në botë.

Shkencëtarët amerikanë dhe gjermanë, pas dekadave të eksplorimit, zbuluan për herë të parë në hapësirë molekulën e parë të formuar ndonjëherë në univers.

Është hidridi helium, “firma” e të cilit u zbulua në galaktikën tonë me ndihmën e laboratorit më të madh shkencor në botë, SOFIA-n NASA dhe Qendrës Gjermane të Hapësirës ajrore.

Aeroplani SOFIA – një Boeing 747SP i modifikuar – fluturon rreth 14,000 metra mbi sipërfaqen e Tokës dhe instrumentet e tij të ndjeshme synojnë hapësirën.

Në këtë mënyrë, hidridi i heliumit u gjet në një mjegullë të vogël, por të ndritshme planetare (NGC 7027), rreth 600 vjet e vjetër, mbetja e një ylli si Dielli ynë, në një distancë prej 3000 vjet dritë nga Toka, pranë Konstelacionit të Mjellmës.

Në këtë mjegull kushtet (rrezatimi ultravjollcë dhe nxehtësia) janë të përshtatshme për të formuar molekulën e veçantë.

Kur universi ishte shumë i ri dhe i nxehtë, kishte vetëm disa lloje atomesh, kryesisht hidrogjen dhe helium. Përafërsisht 100,000 vjet pas fillimit të “Big Bang” kur temperatura ra në 3,700 gradë Celsius, vlerësohet se një atom helium dhe një atom hidrogjeni i kombinuar, duke krijuar lidhjen e parë kimike, për të bërë molekulën hidride.

Kjo molekulë e ngarkuar pozitivisht (HeH +) ekziston ende në disa pjesë të universit sot, por kurrë nuk është identifikuar deri tani, megjithëse janë gjetur molekula të tjera organike më të mëdha.

Zbulimi provon ekzistencën e saj në hapësirë, e cila deri më tani ishte thjesht teori.

Kur atomet gradualisht krijuan molekulat e para, universi më në fund e uli temperaturën e tij.

Pastaj atomet e hidrogjenit ishin në gjendje të ndërvepronin me molekulën hidride të heliumit dhe të krijonin hidrogjenin molekular për herë të parë, molekula bazë përgjegjëse për krijimin e yjeve të parë. Nga ana tjetër, yjet formuan brenda vetes të gjitha elementët e tjerë kimikë që përbëjnë botën e sotme.

Studiuesit, të kryesuar nga Rolf Gouten nga Instituti gjerman Max Planck për Radio Astronomi në Bonn, botoi botimin në revistën Nature.

Dielli është një gaz fisnik që nuk ka gjasa të kombinohet me një lloj tjetër.

U bë një përpjekje për të gjetur të njëjtën molekulë në hapësirë dhe që nga vitet 1970, mjegulla e posaçme NGC 7027 kishte qenë objekt i hulumtimit deri në justifikimin përfundimtar të shkencëtarëve.

“Është emocionuese që së pari e kemi parë atë për herë të parë në hapësirë. Ky është fundi i lumtur në një hulumtim të gjatë dhe i shkrin dyshimet për kuptimin tonë të proceseve kimike në universin e hershëm”, tha Goutein.