Menjëherë e njohur nga shprehja e tmerruar, e mjerueshme në fytyrat e tyre të kthyera, stargazers janë ndër peshqit më interesantë (dhe të frikshëm) në oqean të aftë për të zhytur, për të çrrënjosur dhe për të shpërndarë helme vdekjeprurëse ndaj armiqve të tyre.

Por pamja e tyre komike e përgënjeshtron një sërë strategjish vdekjeprurëse dhe të mbrojtjes që i bëjnë ata grabitqarë.

Përveç kësaj, stargazers nga gjenerata Astroscopus dhe Uranoscopus janë biolektrogjenik, që do të thotë se ato janë të aftë të prodhojnë energji elektrike, si enë elektrike dhe vetëm disa peshq të tjerë.

Një organ i specializuar, prapa syve të tyre, u lejon atyre të dorëzojnë goditje elektronike për grabitqarët.

Është kjo një suitë e kërcënimeve të trefishta që çuan një shkencëtar që ta quante stargazer “gjallesën më të keqe krijuar ndonjëherë” në një artikull të New York Times.

Gjithsesi rreziku që ata përbëjnë tek njerëzit nuk është e qartë.

Në vetëm 50 volt, goditjet ndoshta nuk do ta dëmtojnë shumë një njeri, por ka pasur njoftime për njerëzit që vdesin nga helmi i tyre.

Image