Arkivi i ri ‘i klimës’ së Tokës do të jetë në gjendje të kthehet mbrapa deri në 1.5 milionë vjet më parë: ky është qëllimi i projektit të Bashkimit Evropian “Përtej Epikës, Akulli më i vjetër”, i cili njoftoi vendin në Antarktidë në të cilën do të stërvitet për nxjerrjen e bërthamave më të gjata dhe më të vjetra të akullit.

Përkundër bazës italiane-franceze Concordia, vendi u njoftua në Vjenë, në Asamblenë e Bashkimit Evropian të Gjeoshkencave (Egu).

Ekspertët nga 14 institucione nga 10 vende, përfshirë Italinë, punojnë së bashku me Enea, Universitetin Cà Foscari të Venedikut dhe Universitetin e Bolonjës, me koordinimin shkencor të Këshillit Kombëtar të Kërkimeve (Cnr).

Udhëhequr nga Olaf Eisen i Institutit Alfred Wegener, studiuesit kanë depërtuar zona të ndryshme të Antarktidës në kërkim të vendit ideal.

Nëse, siç pritej, Bashkimi Evropian do të miratojë fazën e dytë të projektit, grupi kërkimor i koordinuar nga Carlo Barbante i Universitetit Ca ‘Foscari të Venedikut duhet të fillojë punën në fund të vitit 2021 për të nxjerrë një bërthamë akulli prej së paku 10 centimetra në diametër.

Shpimi është planifikuar për verë në Antarktik-ë, deri në 2024 dhe deri në një thellësi prej 2.730 metrash.

Të dhënat e para duhet të jenë të disponueshme në 2025-ën.