Dielli na mbulon me një fluks të vazhdueshmëm grimcash, e cila ndonjëherë kthehet në një rrjedhë shumë energjike. Ndër pasojat më spektakolare, janë aurorat polare të cilat janë dukuri të padëmshme megjithatë mund të shoqërohen me probleme më serioze kur shfaqen në gjerësi shumë më të ulëta se ato polare dhe kur kjo ndodh, është për shkak se ne jemi goditur nga një rrjedhje veçanërisht intensive e grimcave diellore pasojë e një shpërthimi diellor (ose flakërimi).

Kur rrjedha që godet Tokën është shumë intensive, në komunikimet e shkallës së parë teknologjitë e transmetimit të të dhënave, duke filluar nga satelitët, janë të parët që humbasin, por rrjetet e shpërndarjes së energjisë elektrike mund të ndikohen pak a shumë.

Kohët e fundit, kjo ndodhi në vitin 1989 dhe 2003, kur një pjesë e rrjeteve elektrike të Kuebekut (Kanadasë) dhe qyteti i Malmos (Suedi) u ndërprenë për disa orë, pikërisht për shkak të pasojave të një shpërthimi të dhunshëm diellor.

Në vitin 1972 një ngjarje e ngjashme shkaktoi shpërthimin e një serie të minierave të përdorura nga SHBA për një bllokadë detare gjatë Luftës së Vietnamit.

Një stuhi diellore e dhunshme mund të prishë sistemin e shpërndarjes së energjisë elektrike.

Një stuhi diellore shumë e dhunshme mund të ketë edhe pasoja të pariparueshme: çfarë mund t’i ndodhte njerëzimit me një stuhi kolosale diellore.

Në të kaluarën ka pasur edhe më shumë fenomene të dhunshme, të tilla si ato të vitit 774 pas Krishtit dhe të vitit 993 pas Krishtit, të cilat nuk kishin pasoja praktike, sigurisht, pasi nuk kishte teknologji që mund të rrëzoheshin nga era diellore.

Studimi i fenomeneve që ka ndodhur në kohët e lashta është e mundur falë zbulimit dhe matjeve sasiore të grimcave që na kanë arritur, sepse ato janë të bllokuara në flluska ajrore në akullin polar dhe që ne gjejmë sot në bërthamat e akullit.

Raimund Muscheler, nga universiteti suedez i Lundit, tashmë autori i hulumtimit që kishte lejuar izolimin e gjurmëve të fishekzjarrëve të 774 dhe 993, të identifikuar së bashku me një ekip të madh ndërkombëtar kërkuesish gjetën gjurmët e një ngjarje shumë të dhunshme që datonte 2,610 vite më parë.

“Nëse kjo stuhi do të kishte ndodhur në ditët tona, pasojat për njerëzimin do të ishin shumë serioze”, thotë Muscheler.

Loading...