Vetëm një ditë pasi zbuloi se Chang’e-4 kishte nisur me sukses rritjen e bimëve në Hënë në një moment historik, Kina tani thotë se fidanët e pambukut janë vyshkur.

Xinhua News thotë se eksperimenti novator ka përfunduar në një mjedis biosfere të projektuar posaçërisht për këtë.

Fidanët do të shpërbëhen përfundimisht brenda hapësirë ku ndodhen dhe nuk do të paraqesin kërcënim për mjedisin hënor, njoftoi Administrata Nacionale e Kinës për Hapësirë.

Shkencëtarët kinezë të përfshirë në mision kanë zbuluar gjithashtu se SHBA po planifikon misionin e vet në anën tjetër të Hënës – dhe ata kanë kërkuar të huazojnë një anije kineze.

Sipas South China Morning Post, NASA kohët e fundit i kërkoi Kinës që të zgjasë jetëgjatësinë e satelitit të transmetuesit Queqiao që mund të përdoret për të planifikuar një ulje hënore.

“Ne i kërkuam amerikanëve se pse ata donin që stacionin tonë të transmetimit të vepronte më gjatë”, tha shefi i shkencave Wu Weiren për CCTV.

“Ata thanë, ndoshta duke u ndjerë pak të zënë ngushtë, se donin të përdorin satelitin tonë transmetues kur ata e bëjnë misionin e tyre në anën tjetër të hënës”, sqaroi ai.

Misioni kinez Chang’e-4 filloi të rriste bimët në Hënë menjëherë pas mbërritjes së saj historike në zonën e pa eksploruar më parë.

Farat e pambukut mund të shihen në një fotografi të lëshuar nga Administrata Nacionale e Kinës për Hapësirë.

Misioni mori një shumëllojshmëri farësish në Hënë si pjesë e eksperimentit të saj të biosferës dhe kjo shënon për herë të parë që ndonjëherë materiali biologjik është kultivuar në sipërfaqen hënore.

Materiale të tjera biologjike në misionin Chang’e-4 përfshijnë pambuk, patate, mizat e frutave, tharmë.

Megjithëse më shumë bimë fillimisht pritej të dalin në 100 ditët e ardhshme, programi duket se ka përfunduar.

Zhvillimi i aftësisë për të rritur bimët në hapësirë është një hap i rëndësishëm drejt një fluturimi të suksesshëm të hapësirës së gjatë në Mars dhe më gjerë.

Mizat e frutave – të njohur edhe si Drosophila – janë një organizëm model që përdoret gjerësisht në shkencë për të kuptuar se si reagojnë kafshët në mjedise të ndryshme.

Koha e shkurtër e tyre e riprodhimit është e dobishme në lejimin e shkencëtarëve për të kuptuar ndikimin e tyre gjenetik pas disa breza të riprodhimit.