Misteri rrethon zbulimin e kokës së prerë të një fëmije të shekullit të katërt, i cili ishte varrosur me kafkë të vendosur midis këmbëve.

Shtatëmbëdhjetë njerëz të paraqitur në mënyrë të ngjashme u zbuluan së bashku me tridhjetë e pesë trupa të tjerë.

Mbetjet u zbuluan nga arkeologët ndërsa gërmuan një vend varrimi romak pranë St Edmunds në Suffolk.

Nga 52 skelete, u gjet një përzierje e barabartë e burrave dhe grave, së bashku me mbetjet e një fëmije 10-vjeçar.

Prezantimi unik i trupave pa kokë nuk është rezultat i ekzekutimeve, por më shumë të ngjarë që një rit i lashtë funerali, ndoshta i lidhur me një kult, thonë ekspertët.

Pas shqyrtimit të skeleteve, arkeologët zbuluan se prerjet e kokës u bënë pas vdekjes dhe ‘u vendosën mirë pas nofullës’.

‘Ky duket të jetë një rit i kujdesshëm funerali që mund të shoqërohet me një grup të caktuar brenda popullatës lokale, ndoshta një kult ose një praktikë që erdhi me një grup të zhvendosur në zonë ‘, tha Andrew Peachey nga kompania për gërmime arkeologjike.

Ai shtoi se paraqitja e trupave dha një ‘njohuri interesante’ në praktikën e varrimit romak.

‘Ne po shohim një pjesë shumë specifike të popullsisë që pasoi një traditë shumë specifike të varrimit’, tha ai.

Varrezat romake përfshijnë mbetjet e burrave, grave dhe fëmijëve që kishin jetuar ndoshta në një vendbanim të afërt.

Skeletet do të dërgohen në një arkiv të muzeut pasi të jenë analizuar plotësisht.

Loading...