Radio teleskopi i vetëm hapësinor i Rusisë nuk po i përgjigjet më komandave nga toka, thonë zyrtarët.

Shefi i Qendrës së Hapësirës Astronomike Nikolai Kardashev tha se disa nga sistemet e komunikimit të satelitit Spektr-R janë ndalur së punuari.

Por ajo ende transmetonte të dhëna shkencore, raporton agjencia e lajmeve RIA Novosti.

Teleskopi ka qenë në mënyrë operacionale përtej jetëgjatësisë pesë vjeçare të saj, thotë agjencia kozmike e Rusisë “Roskosmos”.

Specialistët kishin provuar në mënyrë të përsëritur dhe nuk kanë arritur të rregullojnë lidhjen e humbur, tha Kardashev.

Yuri Kovalev, kreu i hulumtimeve për projektin Spektr-R, tha se lidhja u rrëzua në mëngjesin e 11 janarit, por shtoi se “ende ka shpresë”.

Spektr-R u lansua në hapësirë në vitin 2011.

Një satelit i ri rus-gjerman, Spektr-RG, është planifikuar të lansohet këtë vit.

Loading...