Sipas modës, ato janë në plan të parë, por janë të shumta gratë që zgjedhin t’i heqin qafe në emër të rehatisë. Ka nga ato që mbajnë gjithmonë jelekë (reçipeta), madje edhe për të fjetur, por ka edhe nga ato që i kanë braktisur plotësisht, në emër të lirisë, rehatisë dhe pavarësisë nga të gjitha kufizimet. Ndër to nuk janë vetëm vajzat shumë të reja me silueta filiforme, por gra të të gjitha moshave dhe madhësive.

Natyrisht, ato që kanë kthesa të buta, ndoshta nuk preferojnë të heqin dorë nga siguria e mbështetjes së mirë për format e tyre, por ka edhe shumë kthesa që i kanë thënë jo skllavërisë së nënshtresave dhe lidhjeve. Dhe shkenca është gjithashtu në anën e tyre.

Dita botërore – Çlirimit nga recipetat i është dedikuar edhe një ditë botërore që festohet çdo vit më 13 tetor që nga viti 2011. Kjo, megjithatë, nuk është një përsëritje e frymëzimit feminist, ndoshta me shumë zjarre në rrugë, por një moment sensibilizimi kundër kancerit të gjirit, duke pasur parasysh se muaji i tetorit i është dedikuar parandalimit të kësaj sëmundjeje, nga e cila tani preket një nga tetë gra.

Mitet false – Reçipetat, të brendshmet femërore, patentuar në vitin 1914 nga Caresse Crosby, u rezistojnë thashethemeve dhe miteve false që vështirë të vdesin. Për shembull, shumë gra veshin recipeta edhe gjatë natës me besimin që ndihmojnë në luftimin e efekteve të gravitetit. Në realitet ky zakon jo vetëm që nuk sjell dobi, por edhe ka efekt të kundërt: fakti i mbajtjes gjithmonë të një mbështetjeje rreth ligamenteve që përbëjnë strukturën e gjoksit mund të kontribuojë në dobësimin e tyre dhe në këtë mënyrë të favorizojë relaksimin e tyre, duke e bërë zemrën të rrahë më shumë. Kur bini të flini, është mirë të hiqni të gjitha kufizimet, duke përfshirë edhe të brendshmet (reçipetat), për të promovuar qarkullimin e gjakut dhe lirinë e lëvizjes.

Arsyet pse jo – Siç kemi parë, përdorimi i vazhdueshëm i reçipetave nuk i kundërvihet efektit të gravitetit: përkundrazi, në një moshë të re, fakti që nuk i veshim ato, nxit zhvillimin natyror të muskujve dhe prodhimin e kolagjenit, duke favorizuar mbështetjen natyrore që më pas do të zgjasë gjatë viteve. Kjo konfirmohet nga një studim i kryer mbi treqind e tridhjetë gra midis moshës tetëmbëdhjetë dhe tridhjetë e pesë vjeç nga Jean-Denis Rouillon, një studiues në Universitetin Francez të Besançonit.

Sipas anketës, e cila zgjati pesëmbëdhjetë vjet, gratë që ndaluan të mbanin reçipeta regjistruan disa ndryshime në lartësinë e thithave të tyre, të cilat ishin shtatë milimetra më të larta. Reçipetat, në praktikë, mund të pengojnë qarkullimin dhe të zvogëlojnë vëllimin e gjirit, edhe nëse të njëjtët studiues mendojnë se duhet të ketë kujdes në interpretimin e këtyre rezultateve dhe se studimi i mëtejshëm është i nevojshëm para se të arrihen konkluzione të qarta.

Në parim, megjithatë, mund të thuhet se reçipetat janë të dobishme pothuajse ekskluzivisht për të mos u shqetësuar për faktin se gjoksi lëviz gjatë aktiviteteve normale të ditës, gjë që nuk bëhet shumë e dukshme nën rroba, por me këmisha shumë të hapura ose të shtrënguara. Nëse e gjithë kjo nuk është problem, çfarëdo madhësie që vishni, lehtësisht mund të bëni pa to, duke e çliruar veten nga sikletet e veshjes, dhe shiritat që shtrëngohen. Ndalimi i reçipetave mund të marrë gjithashtu formën e pastrimit të një sërë stereotipesh të lidhura me botën femërore, siç është nevoja për të mishëruar një model të bukurisë dhe joshjes. Duhet theksuar se një shekull më parë, kur u krijuan reçipetat e para, kjo veshje u konsiderua si një mjet revolucionar: sot megjithatë feminizmi e ka bërë simbol negativ dhe na fton që ta braktisim!

Arsyet pse po – Nëse kemi gjoks psikologjikisht “të rëndë” dhe nëse fakti i mospasjes së një mbështetjeje të vazhdueshme na bën të ndihemi të pasigurt dhe të zënë ngushtë, bëjmë mirë që të mos u ndahemi. Megjithatë, mos harroni se funksioni i kësaj veshjeje është vetëm estetik dhe praktik, përveç në disa situata të veçanta: mund të jetë e këshillueshme të mbani reçipeta kur luani sport, por duhet të jetë një veshje e projektuar për këtë qëllim, sepse një mbulesë adekuate e zbut stresin dhe e lehtëson lëvizjen. U thoni po reçipetave edhe gjatë periudhës së dhënies gji, një kohë kur gjinjtë rriten në vëllim dhe peshë, ose pas operacionit, sipas udhëzimeve të specialistit. Në të gjitha situatat e tjera ne mund të zgjedhim zgjidhjen që na bën të ndihemi të qetë. Në këtë mënyrë, ne mësojmë të zgjedhim reçipetat e përshtatshme për formën e kthesave tona dhe sidomos për të identifikuar madhësinë e saktë.

Reçipetat perfekte – Nëse vendosim të veshim reçipeta, është e domosdoshme që t’i zgjedhim siç duhet, duke i kushtuar vëmendje madhësisë (e cila përcakton perimetrin e gjoksit), por edhe formën dhe madhësinë e kupës, shënohet me një letër (A, B, C, D, E) secila prej të cilave korrespondon më shumë ose më pak me një madhësi nga më të vogël (A) në më të madhin (E). Reçipetat duhet të gjykohen gjithmonë para blerjes, duke kontrolluar në pasqyrë se brezi i pasmë (ai në anën e pasme dhe mbi të cilin varet tërë veprimi mbështetës) është në mënyrë të përkryer horizontale në të gjithë perimetrin e saj, pa ngritur lart në pikën ku rripat e shpatullave janë bashkangjitur. Shiritat e shpatullave nuk duhet të shënojnë shpatullën (shumë të hollë ose shumë të shkurtër), por ato as nuk duhet të bien në anën (shumë të gjerë ose shumë të gjatë). /GSH