Fusha magnetike e Tokës, baza për sistemet moderne të lundrimit global, kalon nëpër një gjendje çrregullimi, duke e shtyrë Polin e Veriut nga Kanadaja drejt Siberisë dhe askush nuk është i sigurt përse kjo po ndodh.

Poli i Veriut rrëshqet nga Kanadaja në Siberi dhe lëviz jashtëzakonisht me shpejtësi të lartë prej rreth 50 km në vit.

Për shkak të situatës në zhvillim dhe lëvizjes së “pazakontë” të shpejtë, shkencëtarët duhet të japin përditësime urgjente për hartat duke përdorur sistemet elektronike të lundrimit. Gjëja më e keqe për gjithçka është se nuk dihet se çfarë e shkakton fushën magnetike të lëvizë kaq shpejt.

Fusha magnetike ndryshon kur metalet e shkrira rrethojnë bërthamën e fortë të tokës dhe gjenerojnë rryma dhe fushën përkatëse magnetike. Si rezultat, fushat magnetike priren të lëvizin pak.

Poli i Veriut vitin e kaluar kaloi Linjën Ndërkombëtare të Ditës (një linjë imagjinare në Tokë, në kundërshtim me Meridianin Grenlandez që ndryshon datën kur kalon) me një shpejtësi prej 55 km në vit, apo tre herë më shpejt se ajo që ishte para mesit të viteve 1990. Tani është në hemisferën lindore dhe ndahet nga Kanadaja duke iu afruar Siberisë.

Shkencëtarët besojnë se një rrymë prej hekuri të lëngshëm nën Kanada mund të jetë përgjegjëse për lëvizjen e shtyllave, dobësimin e fushës magnetike më poshtë, duke i mundësuar Siberisë që të tërhiqet nën pol, raporton Nature.

“Pozicioni i poleve magnetike veriore duket se është përcaktuar nga dy fusha të mëdha magnetike, një nën Kanadanë dhe një nën Siberinë”, tha Fil Livermur nga Universiteti Leeds.

Modeli magnetik botëror, imazhi i madh hapësinor i fushës magnetike të Tokës, rifreskohet gjatë intervaleve pesëvjeçare për të siguruar që navigimi modern të monitorojë ndryshimet në fushën magnetike të Tokës.

Ajo duhej të ri-konfiguruar në 2020, por deri në vitin 2018 ishin të nevojshme përditësime më urgjente. Shkencëtarët duhet të lëshojnë versionin më të ri javën e ardhshme dhe ekipi shpreson se ky model do të zgjasë deri në vitin 2020.