Agjencia amerikane e hapësirës NASA ka zbarkuar një robot të ri në Mars pas një rënie dramatike shtatë minutash në sipërfaqen e Planetit të Kuq.

Sonda InSight synon të studiojë brendësinë e thellë të Marsi dhe ta bëjë atë planetin e vetëm – përveç Tokës – që është ekzaminuar në këtë mënyrë.

Konfirmimi i kontaktit erdhi menjëherë pas 19:50 GMT.

Ai i dha fund një shtatë minutash të shqetësuar, në të cilën robot robotizonte përditësimet mbi prejardhjen e saj.

Kontrolli i misionit të NASA-s në Kaliforni u shpreh i kënaqur kur u bë e qartë se InSight ishte i sigurt në terren.

Sonda u ul në mënyrë të sigurt në një zonë të sheshtë të njohur si Elysium Planitia, afër ekuatorit të Planetit të Kuq.

Inxhinierët janë duke pritur një raport dhe një fotografi nga sonda që tregon rrethinën e saj.

Ata duhet të kthehen në Tokë në orët e ardhshme.

Ashtu si të gjitha tentimet e mëparshme të uljes në Mars, gara e InSight-it në sipërfaqe – përpjekja e parë që nga viti 2012 – ishte një çështje e tensionuar.

Faza për fazë dhe metër me metër, roboti raportonte përparimin e tij.

Çelësi i mbijetesës së vazhdueshme të InSight në sipërfaqen e ashpër të Marsit është vendosja e paneleve të saj diellor.

Kjo do të jetë sonda e parë që t’i kushtojë hetimet e saj për të kuptuar brendësinë e Marsi.

Shkencëtarët duan të dinë se si është ndërtuar bota – nga thelbi i saj në koren e saj. InSight do tw kryejw tre eksperimente për të arritur këtë qëllim.

Pse duhet ta dimë këtë?

Shkencëtarët e kuptojnë shumë mirë se si struktura e brendshme e Tokës është e strukturuar dhe ata kanë disa modele të mira për të përshkruar fillimin e kësaj arkitekture në lindjen e Sistemit Diellor më shumë se 4.5 miliard vjet më parë. Por Toka është një pikë e të dhënave dhe Marsi do t’u japë kërkuesve një perspektivë të ndryshme se si mund të mblidhet një planet shkëmbor dhe të evoluojë me kalimin e kohës.