Presidenti i Këshillit Europian Donald Tusk u bëri thirrje kolegëve të tij polakë të hënën që “të vënë në shqisat e tyre” situatën e Polonisë brenda BE-së, duke thënë se përndryshe do të ndiqte shembullin e Britanisë dhe do të dilte nga blloku.

Tusk, një centrist i cili shërbeu si kryeministër polak nga viti 2007 në 2014, është një kritik i fuqishëm i partisë euroskeptike në pushtet “Ligj dhe Drejtësi” (PiS) në Varshavë, e cila shpesh është ndeshur me Brukselin mbi emigracionin, sundimin e ligjit dhe çështje të tjera.

Presidenti i KE-së, i cili kryeson samitet e BE-së, tha se në vitin 2016, kryeministri i atëhershëm britanik, David Cameron nuk kishte për qëllim të çonte vendin e tij jashtë bllokut, kur ai thirri një referendum, duke shtuar se edhe Polonia mund të dilte si rezultat i keq llogaritjeve politike.

“Nuk ka rëndësi për mua nëse udhëheqësi i “Ligj dhe Drejtësi” Jaroslaw Kaczy?ski planifikon të largohet nga BE ose thjesht fillon disa procese që çojnë në atë përfundim”, u tha Tusk gazetarëve gjatë një vizite në Varshavë.

“Çështja është se Cameron gjithashtu nuk kishte asnjë plan për ta larguar Britaninë nga BE. Dhe vullneti (midis shteteve anëtare) për të mbajtur Poloninë brenda BE-së është më i vogël se vullneti për të mbajtur Mbretërinë e Bashkuar në të. Kjo çështje është tepër serioze, rreziku është serioz dhe “vdekjeprurës”, ndaj unë dua që të gjithë të marrin në konsideratë këtë situatë”, shtoi Tusk.