Një studim britanik tregon se konsumimi i alkoolit dhe cigareve përbën rrezikun më të lartë për shëndetin e njeriut – madje edhe nga narkotikët.

Deri më sot, është konsideruar se narkotikët, dhe sidomos barnat “e rënda”, janë rreziku më i madh shëndetësor, si në aspektin e vdekshmërisë dhe në disa lloje të aftësisë së kufizuar.

Por sipas një studimi të ri, përdorimi i alkoolit dhe cigareve drejtpërdrejt ndikon në shëndetin e 250 milionë njerëzve në mbarë botën, në krahasim me drogat ilegale që ndikojnë drejtpërdrejt dhjetëra miliona.

Sipas të dhënave, çdo i shtati banor është një duhanpirës kudo në botë, dhe çdo i pesti është një herë në muaj në kushte alkoolike.

Evropa Perëndimore, Qendrore, Lindore dhe kanë konsumin më të lartë të alkoolit për person, si dhe numrin më të madh të alkoolistëve të regjistruara (50.5% Evropën Qendrore, 48% e Lindjes dhe 42% në Evropën Perëndimore).

Sa i përket konsumit të duhanit, prin Evropa Lindore me 24.2%, e ndjekur nga Evropa Qendrore me 23.7% dhe ajo Perëndimore me 21%.

Në përdorimin e drogave ilegale prin marihuana, e cila ndikon në shëndetin e çdo personi të njëzet, ndërsa shkalla e përdorimit të amfitamimave, opioideve dhe kokainës është ende më e ulët se marihuana, dhe ndikimi i tyre direkt në shëndet në kuptimin global është më i vogël.

Megjithatë, ka shtete ku përdorimi i drogës është dukshëm më i lartë se mesatarja. Prin SHBA ku të dhënat zyrtare të marihuanës tregojnë 749 raste në 100,000 njerëz, opioidet (650 për 100,000) dhe kokaina (301 raste për 100,000 njerëz).

Australia dhe Zelanda e Re kanë shkallën më të lartë të varësisë nga amfetamina (491 për 100,000 njerëz), por gjithashtu kanë norma të larta të drogave të tjera ilegale: marihuanë (694 për 100,000) opioide (510 për 100,000) dhe kokainë (160 në 100,000 njerëz).

Sipas analizës të studiuesve, është e qartë se alkooli dhe cigaret janë më masive dhe njëherësh veset më të rrezikshme për shëndetin e njeriut, por kjo nuk do të thotë se përdorimi i drogës është në rregull, por nevojitet që të gjitha varësitë negative të largohen nga jeta.