Politikanët që veprojnë si robotë nuk janë asgjë e re. Por sot, një robot aktual i quajtur Pepper u paraqit para deputetëve si një dëshmitar i një komiteti të zgjedhur.

Është hera e parë që një person jo njerëzor është paraqitur si dëshmitar para Parlamentit të Mbretërisë së Bashkuar.

Pepper është zhvilluar nga një kompani japoneze e quajtur ‘Soft Bank Robotics’ dhe është thirrur për të dhënë mendimet se si inteligjenca artificiale mund të ndihmojë në arsim.

Roboti, i cili është pajisur me katër mikofrona, dy kamera HD dhe një ekran me prekje në gjoks, aktualisht është i përfshirë në kërkimin e Universitetit Middlesex.

Deputetët këmbëngulin se sjellja e tij për të biseduar me komitetin e përzgjedhjes nuk është vetëm mashtrim.

“Kjo nuk ka të bëjë me dikë që sjell një robot lodër elektronike dhe bën një demonstrim. Është për të treguar potencialin e robotikës dhe inteligjencës artificiale dhe ndikim që ka në aftësi”, ka thënë kryesuesi i Komitetit Robert Halfon.

Pepper madje u pyet për rolin në universitet dhe se çfarë robotët mund të sjellin në tryezë.

Ai diskutoi mbi hulumtimet aktuale duke përdorur robotët për të ndihmuar në kujdesin për programet e moshuar dhe përhapjen në universitet duke inkurajuar marrjen e STEM në mesin e studentëve të mundshëm.

“Robotët do të kenë një rolë rëndësishëm për të luajtur, por do të kemi nevojë edhe për aftësitë e tjera që janë unike për njerëzit për t’i kuptuar, për të bërë dhe për të nxjerrë vlerën nga teknologjia”, ka thënë Pepper në përgjigjen e tij.