Një ekip studiuesish prestigjioze nga “King ‘s College” në Londër, Angli, kanë gjetur se një molekulë e përdorur në terapi për të luftuar sëmundjet degjenerative neurologjike – të tilla si sëmundja Alzheimer – është në gjendje për të stimuluar prodhimin e dentinës nga qelizat burimore të dhëmbit në nervin e tij.

Ajo është një proces biologjik i cili, nëse trajtohen siç duhet, fjalë për fjalë mund të revolucionarizojë disa nga ndërhyrjet më të zakonshme dhe të përhapura të dhëmbëve, të tilla si trajtimin e kariesit.

Dentina, një ind lidhës i prodhuar nga të ashtuquajturat qelizat nervore të dhëmbit, natyrisht, është gjeneruar edhe në rastet e traumave ose infeksioneve të jashtme të dhëmbit, e cila megjithatë nuk është e mjaftueshme, duke formuar dëmtimet e mëdha të dhëmbëve, të tilla si ato që lidhen me heqjen e një kariesi tek dentisti.

Në këtë rast hapësira boshe është e mbushur nga mbushjet e zakonshme artificiale në çimento kalciumi ose silic inerte, të cilat, megjithatë, mund të kërkojnë trajtime të shumta dhe ndërhyrje, si dhe të çojnë në infeksione të mundshme.

Studiuesit, të koordinuar nga Profesor Paul Sharpe, kanë zbuluar që molekula të vogla të testuara me sukses në luftën e Alzheimer, në qoftë se aplikohen në prishjen e dhëmbit, dalëngadalë zëvendësojnë të gjithë strukturën e sipërme të dhëmbit. Detajet e studimit janë botuar në revistën Natyrë.