Më poshtë gjeni gabimet më të shpeshta të përkujdesjes lëkurës dhe çfarë duhet të bëni për t’i shmangur ato.

Ne të gjithë duam lëkurë të shndritshme, të pastër dhe pa shpenzuar shumë, por me sa duket nuk jeni duke e kuptuar se disa shprehi janë duke e dëmtuar lëkurën tuaj dhe duke e bërë atë të vrazhdë. Më poshtë gjeni gabimet më të shpeshta të përkujdesjes lëkurës dhe çfarë të bëni në vend të saj.

Gabimi numër 1: Pastrimi i ashpër i lëkurës që është e ndjeshme ndaj akneve

Përdorimi i produkteve dhe veglave të ashpra mund t’ju çojë deri tek irritimet më të mëdha të lëkurës. Sipas Dr. Warren Shapiro, zëvendës ministër i kompanisë së hulumtimeve të Neutrogena, pastrimi i tepërt i lëkurës duke përdorur produkte të ashpra mund ta irritojë lëkurën tuaj dhe e bënë më të vështirë për t’i pastruar dhe shëruar aknet.

Zgjidhja: Qëndroni larg produkteve abuzive të lëkurës dhe pastruesve të ashpër. Përdorini tonik disa herë në javë, dhe nëse jeni të frikësuar se është shumë ashpër përdorni duart, provoni të vendosni tonikun me brushë çka do të’ju ndihmoj t’i pastroni poret tuaja pa e irrituar atë.

Gabimi numër 2: Vendosja e medikamenteve për akne vetëm në vende të caktuara

Medikamentet për akne jo vetëm që shpejtojnë shërimin nga aknet aktuale, shpjegon  Sergio Nacht, zyrtar i Shkencave dhe Teknologjisë për Sistemin Polimer të Avancuar, ato gjithashtu ndihmojnë për parandalimin e akneve të reja.

Zgjidhja: Për të mbajtura lëkurën e pastër, aplikoni medikamentet e akneve në sasi të pakët (përdorimi i peroksid benzolik që ndihmon në mbytjen e baktereve) në të gjitha zonat ku aknet janë të prira për të dal.

Gabimi numër 3: Shtrydhja e puçrrave

Shtrydhja e puçrrave shpejton infektimin, bënë lëkurën më keq dhe nuk ndikon për mirë. Dhe, duke iu referuar Dr. Nacht, rezultatet mund të jenë të frikshme.

Zgjidhja: Përdorni medikamente për akne, vetëm në vendet e infektuara dhe mos i prekni ato.

Gabimi numër 4: Mospastrimi i mjaftueshëm i fytyrës

Kur ju e pastroni fytyrën, ju shpërlani shkumën së bashku me yndyrën dhe papastërtitë . “Nëse ju nuk e shpërlani plotësisht sapunin mund të jetë irritues për lëkurën” thotë Shulman.

Zgjidhja: Siguroheni që lëkura juaj është pastruar plotësisht. Përreth 30 sekonda do të ishin të mjaftueshëm.

Gabimi numër 5: Mospërdorimi i kremit të diellit

“Edhe nëse është moti i vranët, rrezet ultravioletë depërtojnë në lëkurë” thotë Darrell Doughty, kryesuesi i Kompanisë për Kujdes të Lëkurës. Kjo mund të ndikoj në ndryshimin e ngjyrës dhe teksturës tuaj, rrudhat paraqiten më herët  dhe rritet mundësia e zhvillimit të kancerit në lëkurë. Djegia e diellit mund t’i thaj puçrrat përkohësisht, por mund të përfundoj duke bërë lëkurën tuaj më të vrazhdë, sepse lëkura juaj vepron nga efektet e thatësisë nga dielli dhe prodhuar më shumë vaj.

Zgjidhja: Për përkujdesje optimale aplikoni zbutës të lëkurës që përmban krem të diellit nga SPF 15. Kërkoni kremra që nuk përmbajnë bllokues të poreve që nuk ndikojnë në shfaqjen e puçrrave.

Gabimi numër 6: Përdorimi i parregullt i medikamenteve të akneve

Medikamentet për akne nuk janë efektive nëse i përdorni vetëm dy apo tre herë në javë, thotë Dr. Nacht. Nëse provoni të  kompensoni përdorimin e medikamenteve mund të irritoj dhe dëmtoj lëkurën, duke rezultuar me tharësi dhe kuqje të lëkurës. Gjithashtu, puçrrat nuk do të shërohen më shpejt. Lëkura mund të absorboj vetëm një sasi të caktuar të përbërësve të produktit, pavarësisht sa herë e përdorë atë.

Zgjidhja: Me qenë se medikamentet e akneve veprojnë për 6 ose 12 orë, duhet të aplikohet vazhdimisht dy ose tri herë në ditë. Mbajeni në mend, ju nuk mund ti shëroni aknet por vetëm ti kontrolloni ato.

Gabimi numër 7: Mos përdorni zbutës të fytyrës nëse lëkura juaj është e yndyrshme

Nëse lëkura juaj është e shndritshme ose është e yndyrshme, nuk do të thotë se ju duhet të shmangni zbutësit. Pasi të pastroheni, fytyra juaj është më e thatë si rezultat i procesit të pastrimit, shpjegon Doughly. Të gjithë pastruesit, madje edhe  uji, largojnë disa nivele të zbutësve. Përdorimi i zbutësve do të zëvendësonte këtë, mbron lëkurën tuaj dhe lëkura juaj është gati për makijazh.

Zgjidhja: Zgjidhi një zbutës fytyre që nuk do të shtoj yndyrë.

Gabimi numër 8: Pirja e duhanit

Ju tashmë e dini që pirja e duhanit është e keqe, por këtu keni arsyet që kurrë më mos ta bëni atë. “ Nikotina ngushton enët e gjakut, duke përfshirë edhe ato të cilat e ushqejnë lëkurën tuaj” thotë Dr. Nacht.  Probleme me ngushtimin e enëve të gjakut? Lëkura juaj bëhet më e ashpër sepse nuk pranon ushqim të mjaftueshëm nga gjaku.

Zgjidhja: Mos pini duhan… asnjëherë, për lëkur më të pastër.

Gabimi numër 9: Tharja lëkurës së trupit tuaj

Qëndrimi në ujë që është shumë i nxehtë ose qëndrimi i gjatë në dush nuk do ta hidratoj lëkurën tuaj dhe do ti shkaktoj lëkurës humbjen e përbërësve që ndihmojnë në mbajtjen e lëkurës së butë, shpjegon Dr. Shaprio.

Zgjidhja: “ Ju duhet të bëni dush në ujë të mjaftueshëm i vakët që të jetë e rehatshëm, por jo tejet e nxehtë,” thotë Dr. Shaprio. “gjithë çka ju duhet është një dush disa minuta”.

Gabimi numër 10: Tharja e lëkurës në përpjekje për të kontrolluar aknet dhe yndyrën

Përdorimi i sapunëve të ashpër mund ta largoj sebumin nga lëkura juaj, shpjegon Dr. Bett Shulman, profesor asistent në Klinikën Dermatologjike. “Sebumi i jep lëkurës fleksibilitet dhe butësi. Pa këtë lëkura mund të “pëlcas” dhe ju mund të humbni barrierat e lëkurës. Kjo shton rrezikun e infektimit dhe irritimit.

Zgjidhja: Gjithmonë përdorni produkte të pastrim me efekte të butësisë që nuk i than aknet