Në Zvicër cilësia e ushqimit duket të jetë problem shqetësues këtë kohë.

Kjo pasi qytetarët zvicëranë sot iu janë drejtuar kutive të votimit, në referendumin e thirrur për të mbrojtur ushqimin cilësor.

Ky referendum vjen si pasojë e disa skandaleve të ndodhura në vitet e fundit mbi cilësinë e mishit apo produkteve të tjera, duke reflektuar interesin në rritje të konsumatorëve sesi prodhohet ushqimi.

Sistemi i demokracisë së drejtpërdrejtë të Zvicrës do të thotë që aktivistët thjesht duhet të mbledhin 100,000 firma, për të siguruar një votim mbarëkombëtar për një çështje politike.

Propozimi i parë, i quajtur ”fair food” kërkon më shumë mbështetje nga qeveria për produkte të qëndrueshme dhe miqësore ndaj kafshëve, si edhe etiketa më të detajuara në mënyrë që konsumatorët të dinë se çfarë po konsumojnë.
Propozimi i dytë, i quajtur ”sovraniteti ushqimor” shkon edhe më tej duke bërë thirrje për mbështetje shumë më të madhe shtetërore për fermat familjare lokale, për tarifat më të larta për importin e ushqimit dhe ndalimin e prodhimeve të huaja që nuk plotësojnë standardet zvicerane.

Zvicra është më së shumti shoqëri urbane, por bujqësia është një pjesë e rëndësishme e identitetit të saj kulturor, e cila sipas iniciatorëve është e kërcënuar nga importet e ushqimit të lirë që dëmton standardet e larta zvicerane.

Kundërshtarët, përfshirë qeverinë zvicerane, besojnë se miratimi i këtyre kërkesave do të çojë në rritjen e burokracisë dhe kostove, dhe do të sjellë vendin në konflikt me marrëveshjet ekzistuese të tregtisë ndërkombëtare.