Kompjuterët, telefonat e mençur, rrjete pa tela dhe media sociale na lejojnë të vihemi në kontakt njëri me tjetrin si në mënyrë të biznesit ashtu edhe në privat.

Por qëkur jetët tona janë ngopur me kohë të ekranit, ka më pak të meta në teknologjinë. Është e lehtë të “ngjitesh” në ekranet tona, gjë që çon në sjellje të rrezikshme, siç është shtypja e mesazheve gjatë vozitjes.

A keni konsideruar sjelljen tuaj me një telefon mobil? Sa e fortë është lidhja me telefonin tuaj?

Kurthe të mundshme të përdorimit të teknologjisë “online”

Përdorimi më i madh i Facebook dhe rrjeteve të tjera shoqërore lidhet me zvogëlimin e kënaqësisë totale, por edhe të kënaqësisë me jetën.

Më shumë teknologji në dhomë gjumi është e lidhur me një gjumë më të keq. Më shumë përdorim i telefonave të mençur çon në konflikt më të madh në shtëpi. Është shumë e mundshme që do të kaloni më shumë kohë në telefon, pranë kompjuterit, në kohën e lirë, në gjumë ose në shoqëri.

Duke shikuar të tjerët, në rrjetet sociale, duke qenë të suksesshëm ose të lumtur, ju ulni vetëvlerësimin dhe zhyteni në ankth më të madh.

Nëse doni të rrisni kohën që kaloni në jetën reale, merrni parasysh strategjitë e mëposhtme:

Theksoni zonat ditore pa teknologji, për shembull gjatë kohës së ushqimit.

Fikni tingujt e njoftimit në mënyrë që telefoni juaj të mos ju shpërqendrojë.

Ulni numrin e aplikacioneve që përdorni, pasi secili prej tyre ju jep më shumë arsye për të qenë në telefon.

Aktivizoni funksionin “Mos shqetëso” kur keni nevojë për “ndarje me teknologjinë”. Lëreni telefonin tuaj në shtëpi ndonjëherë ose në një dhomë tjetër.

Çinstaloni rrjetet sociale nga telefoni juaj i mençur, “mbajeni në kompjuter”, në mënyrë që ato të jenë më pak të arritshme dhe të disponueshme kur planifikoni në kohë.

Provoni të përdorni telefonin tuaj inteligjent si “telefon tradicional mobil” si bisedë, duke dërguar mesazhe dhe ndoshta imazhe. Ne e dimë, kjo është një opsion ekstrem, por ata që e kanë provuar ndjehen “të çliruar”.

Edhe pse mendoni se “e gjithë bota pret që të qëndroni në internet”, megjithatë, kjo skenë nuk ndryshon kur ne jemi vazhdimisht në ekran.

Në vend që vazhdimisht të shohësh një telefon të mençur dhe një situatë të vazhdueshme “online”, shikoni për mundësitë për të parë më tepër kah jeta reale, familja, miqtë, librat, ecja, sportet …