Një aksion i madh antidrogë është finalizuar së fundmi në Ballkan, ku janë vënë në pranga 148 persona, mes tyre edhe shqiptarë.

Mësohet se operacioni është zhvilluar në Shqipëri, Kosovë, Maqedoni, Mal i Zi.

Mediat rumune shkruajnë se në operacion janë përfshirë agjentë policie nga vendet e Ballkanit, por edhe nga 20 shtete të BE.
Sipas të dhënave të para bëhet ditur se nga operacioni janë sekuestruar 300 kg drogë dhe 160 armë.

Europol në një operacion mbarëkombëtar në Ballkan ka arrestuar gati 150 persona, dhe ka sekuestruar drogë, arme dhe municione.

Sipas një njoftimi në faqen zyrtare të Europol, bëhet me dije se operacioni është zhvilluar në Ballkan gjatë të cilit kanë marrë pjesë 8300 zyrtarë dhe janë kontrolluar më shumë se gjysmë milioni me njerëz.

Po ashtu bë njoftim bëhet me dije se operacioni ka zgjatur disa ditë dhe në për përfundim të tij kanë rezultuar.
148 arrestime nga të cilët: 13 ishin kontrabandistë emigrantësh,  71 emigrant të paligjshëm, 36 trafikant droge, 3 trafikant të armëve të zjarrit, 5 trafikant të drogës dhe të armëve, 16 falsifikator dokumentesh.
Në përfundim të operacionit u sekuestruar dhe: 159 armë zjarri, eksplozivë dhe armë të tjera të konfiskuara,  286 kg drogë të sekuestruar.
Ky operacion shërbeu dhe për zbulimin e mashtrimit dhe të keqpërdorimit të vizave, për 22 personave, u zbuluan 42 dokumente të falsifikuara, dhe 612 hyrje klandestine.
Të arrestuar ishin qytetarë nga Shqipëria, Mali i Zi, Bosnja etj.

OPERACIONI
Nga data 5 deri më 9 shtator 2018, një qendër koordinimi u krijua në selinë qendrore të Europolit në Hagë. Në të morën pjesë 44 oficerë nga shumica e vendeve pjesëmarrëse, Frontex, Interpol. Pesëdhjetë e gjashtë përfaqësues nga Frontex shoqëruan oficerët në terren. Faza përgatitore filloi në fillim të vitit 2018 me disa takime operacionale dhe aktivitete për grumbullimin e informacionit. Gjatë kësaj faze, janë shkëmbyer disa qindra informata (persona, numra telefoni, dokumente, etj.) Midis të gjithë partnerëve, 32 të dyshuar janë arrestuar, janë konfiskuar 102 armë zjarri dhe 60 shtëpi janë kontrolluar.

BASHKËPUNIMI NDËRKUFITAR

Armët e zjarrit EMPACT (të udhëhequr nga Spanja) dhe Europol koordinuan operacionin. Të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor morën pjesë në operacion, përkatësisht Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, ish-Republika Jugosllave e Maqedonisë, Kosova, Mali i Zi dhe Serbia. Krahas tyre, janë përfshirë edhe 20 shtete anëtare të BE-së (Austria, Belgjika, Bullgaria, Kroacia, Republika Çeke, Danimarka, Franca, Gjermania, Greqia, Hungaria, Letonia, Hollanda, Polonia, Portugalia, Rumania, Sllovakia, Sllovenia, Spanja, Suedia dhe në Mbretërinë e Bashkuar Këto ditë të përbashkëta të veprimit u mbështetën gjithashtu nga Zvicra, Shtetet e Bashkuara, INTERPOL dhe Frontex në mënyrë që të lehtësonin rrjedhën e informacionit dhe të kontrollonin të dhënat nga bazat e të dhënave ekzistuese. Europol shpërndau një ekspert në Bosnje dhe Herzegovinë për on- vend analitike dhe mbështetje teknike forenzike.

OPERIMI NË DETYRË

Një total prej 482 014 njerëzish, automjetesh, ambientesh dhe parcelash u kontrolluan. Operacioni ka arrestuar 180 persona; 32 në fazën paraprake të inteligjencës dhe 148 gjatë fazës operacionale. Më 6 shtator, falë inteligjencës së vlefshme, një kamion turk me 34 emigrantë u ndalua në Hungari, pranë kufirit rumun.
Që nga java e kaluar, zbatimi i ligjit ka filluar 21 hetime të reja dhe më shumë janë pranuar, kështu që numri i përgjithshëm i arrestimeve do të rritet më shumë. Këto suksese janë për shkak të sasisë së konsiderueshme të informacionit të shkëmbyer ndërmjet qendrave operacionale dhe partnerëve.