Drejtori i Zyrës të ashtuquajtur për Kosovën në qeverinë e Serbisë, Marko Gjuriq, nuk ka dhënë përgjigje sot për pyetjen e gazetarit të Insajderit serb, se përse Zyra të cilën po e drejton ai po mbledh të dhënat personale të dy shtetasve zviceranë me prejardhje shqiptare, të lindur në Serbi, të dhëna këto të cilat përfunduan në tabloide. Gjuriq, pavarësisht këmbënguljes në përgjigjen, tha se nuk kishte dijeni se ligji ishte shkelur dhe se gazetarët “kanë të drejtë të bëjnë tifo për Shaqirin dhe Behramin”.

Të dhënat personale, si certifikata e lindjes dhe certifikatat e shtetësisë së dy futbollistëve shqiptar u publikuan si “ekskluzive” në tabloidet serbe gjatë Kampionatit Botëror të Futbollit në Rusi. Me këto dokumente tabloidet kanë dëshmuar se përveç nënshtetësisë zvicerane, Shaqiri dhe Behrami kanë edhe nënshtetësi serbe.

Menjëherë pas publikimit të këtyre të dhënave, Komisionari për Informacionin e Rëndësisë Publike filloi një procedurë kontrolli për të mësuar se si erdhën këto dokumente personale të dy lojtarëve, të cilët janë përgjegjës vetëm për institucionet kompetente ose Ministria e Punëve të Brendshme.

Megjithatë, MPB, në përgjigje të Komisionarit, i cili mbërriti vetëm pas dy urgjencave dhe një paralajmërim, pretendon se po mbledh dhe dorëzonte të dhënat me kërkesë të Zyrës të ashtuquajtur për Kosovën në qeverinë e Serbisë.  Për shkak të të gjitha këtyre fakteve, sot gazetarë këmbëngulën në pyetjen pse Zyra në përgjithësi kishte nevojë për të dhëna personale të dy shtetasve zviceranë dhe se si ata hynë u bënë pjesë e tabloidëve, transmeton gazetametro.net.

Në vend të përgjigjes direkte Gjuriq tha se nuk ka njohuri se ka të bëj me thyerje të ligjit.

“Është e juaja të bëni tifo për Shaqirin dhe Behramin, nuk e kundërshtoj këtë. Unë duhet të them se unë jam i kënaqur që shoh se ju kujdeseni për Shaqirin dhe Behramin, “tha ndër të tjera Gjuriq.

Në vend të një përgjigjeje konkrete ndaj pyetjes për abuzimin e mundshëm të të dhënave personale, me nocionin se ky është një krim, Gjuriq pothuajse “akuzoi” gazetarët se ishin tifozë të Shaqiri dhe Behrami.

“Jam i kënaqur të kujdesem për të drejtat njerëzore dhe civile të qytetarëve të Serbisë, Shaqirit dhe Behramit, kështu që ata janë qytetarët tanë. Mendoj se duhet të pyesni kolegët tuaj nga mediat, nga erdhi ky informacion, dhe jo mua këtu “, tha Gjuriq ndër të tjera në pyetjen se pse zyra po mbledh të dhëna të tilla.

“Unë vetëm mund t’ju them se nuk kam dijeni se ka pasur ndonjë shkelje të ligjit dhe nëse po, unë jam i sigurt se organet kompetente shtetërore do të veprojnë në përputhje me autoritetet e tyre,” tha Gjuriq.

Për pyetjen e përsëritur të gazetarit Insiderit serb pse Zyra e ashtuquajtur për Kosovën në qeverinë e Serbisë, ishte duke mbledhur të dhëna personale, Gjuriq e shmangu përsëri përgjigjen.

“Unë po ju them, nuk kam dijeni se të drejtat njerëzore dhe qytetare të qytetarëve të Serbisë, Shaqirit dhe Behramit, janë të rrezikuara, përveç se mund të jetë paksa e turpshme për t’u kujtuar se Kosovska Mitrovica dhe Podujeva janë në Serbi. Nuk kam dijeni se ka pasur shkelje të të drejtave njerëzore dhe civile të qytetarëve”, thotë Gjuriq.