Kumanova-Likova duhet t’i thote PO Referendumit.

Te gjitha drejtimet e tjera jashta korsis dhe koordinimit me fuqite e medha,si SHBA-ve,NATO-se dhe BE-se,jane Aleanca ogurzeza per kombin tone dhe jo vetem,dhe kundershtare te vlerave demokratike ne kete rajon.Orientimi yne si komb eshte i vulosur shume shekuj me par,eshte shum i paster,i drejte dhe pa alternative te tjera,rruga jone e perbashket dhe e vetme per Ne dhe te gjithe qytetaret e vendit eshte anetaresimi ne NATO dhe B.Evropian e kjo arrihet nepermjet votes tone duke votuar Pro ne Referendum.

Ideali yne shekullor per barazi te plote do te jetesohet dhe realizohet vetem me  integrimin ne familjen e BE-se, pra do te ecim me hapa te sigurt drejt realizimit te plote te te drejtova tone per liri dhe barazi.

Maqedonia nuk mundet të vazhdoje drejt realizimit te anetaresimit ne keto organizata,pa e vulosur këte marrëveshje me mjete demokratike,me ane te votes se qytetareve ne referendumit e 30 shtatori,që eshte në interes të përbashkët me Greqinë.Nëse dëshirojm të anëtarsohemi në BE dhe NATO,gje per te cilen besoj forte,kjo është rruga e vetme,rrugeqë kalon edhe përmes Greqisë ne baze te rregullave te BE-se dhe NATO-se. Inkuadrimi në NATO dhe BE i shuan orekset e gjithë atyre që janë vënë në shërbim të shërbimeve te huaja e qe e demtojne interesin e pergjithshem dhe punojnë e propagandojnë në atë se nuk ka asgjë nga kjo marrëveshje e më pas edhe nga inkuadrimi në NATO dhe BE gjoja se nuk i sjellë asnjë dobi këtij populli dhe vet shtetit të Maqedonisë.

Ky është një rast dhe shansë e veçant dhe e papersëritshme që nga pavarësia e Maqedonisë për ta rrumbullakësuar dhe mbyllur çështjen e emrit. Në këto procese zhvillimore të gjithë duhet të japin maksimumin në kontributin e tyre në Maqedoni dhe në Diasporë dhe ti thonë po Marrëveshjes së Prespës mes Maqedonisë dhe Greqisë. Po për NATO dhe Bashkësinë Europiane. Për një perspektivë të re në familjen e përbashkët europiane. Për një perspektivë të Re për rininë dhe gjithë popullatën e vendit. Duhet ti thuhet jo politikave dhe partive politike si dhe shoqatave që dojnë të bëjnë hamulli në popullatë se nuk është koha e duhur për referendum.

Alternativë dhe rrugë tjetër nuk ka,kjo punë është shumë e pastër dhe pa dilema se cilën rrugë duhet ta zgjedhim përpos NATO-s dhe BE.

Duhet ta dime se NATO dhe BE-ja nuk jane me IDEALJA por nuk kemi alternative tjeter. Zvicer nuk mundet te behemi. Atehere interesin, shpresen, dhe perspektiven e rinise dhe popullit te ketij vendi duhet ta shohim vetem ne Marreveshjen e Prespes, ne NATO dhe BE.

Nuk kemi shumë kohë për të humbur dhe për ta mashtruar popullin se ka edhe rrugë tjera. Jo gjithe rrugët tjera janë për tu marrë me vetvehten dhe për të numëruar në vend siç kemi numëruar 27 vite pa asnjë perspektivë.

Me 30 shtator duhet te dalim bashkarishte te gjithe  qytetaret, shoqatat, partite pavarsishte perkatesise se tyre dhe ti themi po referendumit.

Perparesit  e referendumit duhet te dihen nga çdokush që mendon me kokën e vet se në këto zhvillime të përgjithshme gjeostrategjike dhe gjeopolitike në Ballkan dhe më gjëre nëse themi jo në referendum në mulli te kujt e drejtojmë ujin. Me asnjë mënyrë  dhe me asnjë argument të shëndoshë nuk munden të më bindin për të bojkotuar referendumin dhe për të penguar hyrjen e Maqedonisë në NATO dhe BE.

Vlerat demokratike dhe europerendimore dhe perspektiva euroatlantike kanë qenë,janë dhe duhet të mbeten gjithmonë synim dhe përcaktim i vetëm i veprimit dhe përkrahjes politike të vendit.

Nga. Kryesia e ,,Bashkimit te intelektualeve Kumanove-Likove

Kryetar Prof.Dr. Halim Hyda.