Fillon në SHBA ndërtimi i murit të ri në kufi me Meksikën, një mur i kërkuar nga presidenti Donald Trump për të kundërshtuar imigracionin e paautorizuar, që ai e konsideron një kërcënim për sigurinë.

Për gjashtë nga 3,200 kilometra të kufirit, seksioni i ri do të zëvendësojë gardhin ekzistues përgjatë vijës ndërmjet El Pasos, Teksasit dhe Ciudad Juarezit në Meksikë.

Pjesa më e madhe e kufirit kufizohet tashmë nga gardhe dhe pengesa të tjera, por Trump ka urdhëruar një “pengesë të vazhdueshme fizike dhe jo të kalohet”, që sipas shkencëtarëve do të vëëë në rrezik ekzistencën e më shumë se një mijë specieve dhe kafshëve.

Kongresi deri më tani ka miratuar 1.6 miliardë dollarë nga 25 miliardë që Trump ka kërkuar për ndërtimin e murit, i cili ishte një nga kuajte e tij të betejës në fushatën elektorale.

Fillimisht, ai kishte kërkuar që Meksika të paguante shpenzimet, gjë që shtoi tensionin ndaj marrëdhënieve mes dy vendeve.

Flet Lopez Obrador – Presidenti i zgjedhur i Meksikës, Andres Manuel Lopez Obrador, tha se nuk ka ndërmend për të kundërshtuar presidentin amerikan Donald Trump mbi emigracionin. “Ne nuk do të luftojmë me qeverinë amerikane, nuk do të luftojmë me presidentin Donald Trump”, tha ai. “Problemi i emigracionit nuk mund të zgjidhet duke ndërtuar mure ose duke përdorur forcën, por është një punë diplomatike mbi respekti reciprok”, shtoi Lopez Obrador.

Përsëri probleme – Administrata Trump ka njoftuar gjithashtu një shtrëngim në lëshimin e kartave të reja të gjelbra për emigrantët, të cilët ligjërisht përfitojnë nga përfitimet publike, si ndihma për ushqim ose kupona për strehim. Raportet e “New York Times”, shpjegojnë se goditja mund të prekë miliona njerëz që jetojnë në varfëri dhe se ata do të gjejnë veten të detyruar të zgjedhin ndërmjet ushqimit dhe ndihmës për banim dhe marrjen e një kartoni të gjelbër.