Të paktën një punëtor kanalizimesh vritet çdo pesë ditë në Indi, duke gërmuar për pastrimin e kanaleve të zeza dhe pastrimin e gropave septike.

Njerëzit zhyten në gropa të tilla pas asnjë masë për t’u mbrojtur nga lëndët toksike.

Rreth 123 njerëz besohet të kenë vdekur që nga janari i vitit 2017 gjatë kryerjes së punës së rrezikshme. Aktivistët e kanë quajtur atë një nga “format më të shëmtuara të diskriminimit të kastës në Indi”, raporton Indian Express.

Megjithatë, Komisioni Kombëtar për Safai Karamacharis (NCSK), një organ jo-statutor i Ministrisë së Drejtësisë Sociale, thotë se kjo shifër ka të ngjarë të jetë vetëm maja e ajsbergut, pasi të dhënat janë mbledhur pjesërisht vetëm nga mediat dhe vetëm 13 nga 28 qeveritë lokale.

Deri në pesë vetë u vranë javën e kaluar në një incident të vetëm në kryeqytetin e Delhi. Një fotografi e një djali që qante pranë trupit të babait të tij pasi u vra duke pastruar një kanalizim ka sjellë një valë zemërimi në internet dhe duke mbledhur rreth 70,000 dollarë për familjen.

Rritja e vdekjeve ka shkaktuar zemërim duke bërë thirrje për protesta. Qeveria ka vendosur që pastrimi manual të jetë i paligjshëm, por mungesa e zbatimit të rendit nga agjencitë zbatuese nënkupton se praktika është ende e përhapur, sipas “Hindustan Times”.